Gå direkt till innehåll

Ämnen: Internationellt

Ingen ljusning för Ukrainas kvinnor 2024: "Håll ut!"

Ingen ljusning för Ukrainas kvinnor 2024: "Håll ut!"

När den fullskaliga invasionen av Ukraina nu går in på sitt tredje år, är läget på vissa sätt svårare än i början av 2023. Kvinnor upprätthåller det vardagliga livet så gott det går under konstant press som nu pågått länge. Kvinnorättsorganisationer i Ukraina rapporterar att våldet i nära relationer ökar, men att polis och myndigheter visar låg vilja att rapportera och lagföra våldsutövare.

Aborträtten ifrågasätts nu i flera länder. Elise Ottesen Jensen var en förkämpe för den svenska aborträtten som blev lag för 50 år sen.

Hatet mot kvinnorättsförsvarare äventyrar jämställdheten

Framstegen för kvinnors rättigheter i Sverige de senaste 200 åren är uteslutande resultatet av en stark kvinnorörelse. Mycket lite hade hänt om inte orädda kvinnorättsförsvarare som rösträttsförespråkaren Elin Wägner och aborträttskämpen Elise Ottesen Jensen gått i täten. Men 2024 utsätts dagens svenska kvinnorätts- och hbtqi-rättsförsvarare allt mer för hat och hot.

Global trend av feministhat har nått Sverige

Global trend av feministhat har nått Sverige

Drygt 75 procent av världens kvinnorättsförsvarare utsätts för hat och hot och var fjärde har fått ta emot dödshot. Det är en väsentlig ökning på två år. Även i Sverige ökar det koordinerade hotet mot feminister och hbtq-rättsaktivister. En stor förändring jämfört med tidigare år, är att så många av aktivisterna globalt pekar på regering och myndigheter som pådrivare bakom hoten och hatet.

Omedelbart eldupphör behövs i Israel och Palestina

Kvinna till Kvinna ser med djup oro på den våldsamma utvecklingen i Israel och Palestina som just nu pågår. Att medvetet rikta in sig på civila, utföra oproportionerliga och urskillningslösa attacker som dödar eller skadar civila är krigsförbrytelser och ett brott mot folkrätten.
Det som nu måste till är ett omedelbart eldupphör, och att snarast erbjuda skydd och hjälp för de civila som drabbat

Nobelkommittén har förstått kopplingen mellan fred och kvinnors rättigheter

Nobelkommittén har förstått kopplingen mellan fred och kvinnors rättigheter

Det är helt rätt tänkt av Nobelkommittén att ge fredpriset till den iranska kvinnorättskämpen Narges Mohammadi. Det går en rak linje från kvinnors rättigheter till fred. Mer jämställda samhällen är mer fredliga samhällen, det finns det forskning på. Att kvinnor får sina rättigheter är alltså en absolut förutsättning för varaktig fred.

Vi måste höja våra röster om Irans kvinnor

Vi måste höja våra röster om Irans kvinnor

På lördag 16 september är det ett år sedan 22-åriga Mahsa Jina Amini dödades i den iranska polisens förvar för att inte ha burit sin huvudsjal - hijab -på rätt sätt. Det utlöste en våg av protester i Iran och övriga världen under parollen ”Kvinna, Liv, Frihet”. Världsledare och internationella organ fördömde då regimens brutalitet och manifestationerna till stöd för Irans kvinnor avlöste varandra.

En kyss utan samförstånd är alltid ett övergrepp

En kyss utan samförstånd är alltid ett övergrepp

Uppståndelsen kring ordföranden för det spanska fotbollsförbundet, Luis Rubiales och den övergreppsliknande ”kyss” som han utsatte den spanska fotbollsspelaren Jennifer Hermoso för, bara fortsätter. Händelsen visar så tydligt hur patriarkatet inom alla samhällets sektorer fungerar. Människor med makt (absolut majoritet män) tar sig friheter så stora att de till och med begår brottsliga handlingar.

19 organisationer: Här har du en reformagenda för mänskliga rättigheter, Forssell

19 organisationer: Här har du en reformagenda för mänskliga rättigheter, Forssell

I regeringsförklaringen lyfte Ulf Kristersson demokrati och mänskliga rättigheter som en utrikespolitisk prioritet för den nya regeringen. Dessutom betonades civilsamhället som en viktig aktör. Åtta månader senare efterlyser vi och 18 andra organisationer inom Concord Sverige konkreta handlingar som backar upp den retoriken.

Trafficking är ett globalt slaveri som främst drabbar kvinnor

Trafficking är ett globalt slaveri som främst drabbar kvinnor

Idag 30 juli är det World Day against Trafficking in Persons, som instiftades av FN så sent som 2013 för att sätta ljus på ett globalt problem – det moderna slaveriet. Trafficking underminerar mänskliga rättigheter och exploaterar de sårbara i samhället. Ju fler kriser och konflikter – desto mer ökar handeln med de mest utsatta människorna - oftast kvinnor - som köps och säljs som varor.

Jenin: Israels övervåld och ockupation måste upphöra

Jenin: Israels övervåld och ockupation måste upphöra

Israels olagliga ockupation av Västbanken måste upphöra, den är ursprunget till det våld vi ser nu. Det finns som alltid bara politiska och inga militära lösningar på denna 75 år gamla konflikt. Därför måste omvärlden öka trycket på båda parter att göra vad de kan för att hindra en ännu våldsammare utveckling. Här kan Sverige spela en viktig roll.

Det här är din viktigaste agenda, Ulf Kristersson

Det här är din viktigaste agenda, Ulf Kristersson

I en tid av extrem osäkerhet för samtiden och framtiden blir de internationella överenskommelserna än viktigare. Världens länder har antagit Agenda 2030 som en färdplan för att en hållbar global utveckling. Men vilken agenda har den svenska regeringen? Vi skriver debatt i Altinget ihop med 37 andra organisationer. https://www.altinget.se/artikel/det-har-ar-din-viktigaste-agenda-ulf-kristersson

Bild från demonstration för kvinnors rättigheter i Lviv, Ukraina. Foto: Women's Perspective

Ny rapport visar: Ukraina tar sexuellt våld i krig på allvar

Ukraina tar sexuellt våld i konflikt på allvar och försöker genuint att ställa förövare till svars. I övrigt framträder en mörkare bild av oförmågan – eller oviljan – både nationellt och internationellt att utrota sexuellt våld i krig. Det visar en ny rapport från Kvinna till Kvinna som lanseras i samband med den internationella dagen för avskaffandet av sexuellt våld i konflikt den 19 juni.
Se

Efterlängtad seger för EU:s kvinnorättsförsvarare

Efterlängtad seger för EU:s kvinnorättsförsvarare

Äntligen har EU gjort det enda rätta! En lång kamp för att få gehör för något så självklart som att skydda kvinnor från våld har gått i mål. Den 1 juni ratificerade EU Istanbulkonventionen om våld mot kvinnor vilket betyder att den blir lag i hela Unionen. I en tid av många bakslag för jämställdhetsarbetet och kvinnors rättigheter är detta framsteg extra välkommet.

Mors Dag var från början ett fredsprojekt

Mors Dag var från början ett fredsprojekt

Den amerikanska aktivisten Julia Ward Howe föreslog 1870 att USA skulle inrätta en ”Mother’s Peace Day” för att uppmärksamma kampen för fred och ambitionen att utrota krig. Hon uppmanade världens kvinnor att gå samman i en kongress för freden och var övertygad om att kvinnor hade ett ansvar för att försöka förändra samhället på politisk nivå. Där hade hon fullkomligt rätt – långt före sin tid.

Det är för lätt och för billigt att våldta kvinnor i krig

Det är för lätt och för billigt att våldta kvinnor i krig

När kriget än en gång rasar i Europa används systematiska våldtäkter återigen som vapen. Trots alla löften från världens ledare saknas politisk vilja att stoppa våldet. Att attackera och våldta motståndarens kvinnor är för lätt och för billigt. Vi kräver därför ett stopp på våldet som drabbar världens kvinnor, skriver vi i GP tillsammans med 26 svenska kvinnorättsförsvarare.

Sudan får inte bli ännu en konflikt med omfattande sexuellt våld

Sudan får inte bli ännu en konflikt med omfattande sexuellt våld

Kvinna till Kvinna kan konstatera att rapporterna hittills om kvinnors situation och utsatthet i Sudan pekar i helt fel riktning. Varningsklockorna om att kvinnor blir föremål för sexuella övergrepp och därmed ett slagträ i konflikten finns redan. Genom tidiga ingripanden från till exempel FN, EU och Afrikanska Unionen finns det ännu tid att hejda utvecklingen.

Sverige kan pressa Världsbanken till att göra mer för jämställdheten

Sverige kan pressa Världsbanken till att göra mer för jämställdheten

Världsbanken är - som bekant - en av de absolut mäktigaste institutionerna inom internationellt utvecklingsarbete med stora summor pengar till sitt förfogande och makten att sätta ramar för utvecklingssamarbete. Mycket av det som Världsbanken och systerorganisationen IMF gör är dock direkt skadligt för kvinnors rättigheter. Debattartikel i Omvärlden.

Israel visar vad nationalism gör med demokrati och kvinnors rättigheter

Israel visar vad nationalism gör med demokrati och kvinnors rättigheter

Vad som inte är lika känt är att den israeliska regeringens nya så kallade reformpaket också skulle ge ökad makt åt Israels religiösa domstolar på bekostnad av kvinnors rättigheter. De religiösa domstolarna hanterar bland annat skilsmässor och är ofta konservativa i sina beslut. Risken är stor att mer makt till dem leder till ökad diskriminering av kvinnor.

Belma Becirbasic, Ines Latic, Emina Durmo och Bojana Mumin arbetar på Kvinna till Kvinnas kontor i Sarajevo, Bosnien-Hercegovina. Foto: Imrana Kapetanović

Tolv miljoner från Postkodlotteriet för att stötta kvinnor i krig och konflikt

Kvinna till Kvinna gläds åt ett fortsatt stöd från Postkodlotteriet. Vid den årliga utdelningen till förmånstagarna på tisdagskvällen fick organisationen ta emot tolv miljoner kronor. I en värld där arbetet för kvinnors rättigheter är tuffare än på länge är pengarna ytterst välkomna.

Internationella kvinnodagen: Försvara kvinnors rätt viktigare än någonsin

Internationella kvinnodagen: Försvara kvinnors rätt viktigare än någonsin

På internationella kvinnodagen skriver vi debatt i Aftonbladet. Vi konstatera att det tyvärr inte går framåt för jämställdheten i världen. Några av skälen är auktoritära regimer, pandemin, den ekonomiska krisen och konflikter som kriget i Ukraina där vidriga övergrepp sker mot kvinnor och flickor. Därför är stödet till de som står upp för kvinnors rättigheter viktigare än någonsin.
https://www.

Visa mer

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.