Pressmeddelande -
Hatet mot kvinnorättsförsvarare äventyrar jämställdheten
Framstegen för kvinnors rättigheter i Sverige de senaste 200 åren är uteslutande resultatet av en stark kvinnorörelse. Mycket lite hade hänt om inte orädda kvinnorättsförsvarare som rösträttsförespråkaren Elin Wägner och aborträttskämpen Elise Ottesen Jensen gått i täten. Men 2024 utsätts dagens svenska kvinnorätts- och hbtqi-rättsförsvarare allt mer för hat och hot.
Vittnesmålen är entydiga; i vår rapport och i artiklar berättar intervjuade om hur de trakasseras, hotas med våld och förolämpas. Högerextrema dyker oanmälda upp på RFSL:s möten och filmar och genusforskare på universiteten ifrågasätts.
- Vi har gått över en gräns när en av Sveriges mer profilerade journalister inom feminism och antirasism blir misshandlad och tvingas byta bostad, säger Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff.
Flera tunga undersökningar på området bekräftar också bilden. Kvinnliga journalister, politiker och feminister får oftare än andra utstå sexualiserat hat. Hbtqi-rättsförsvarare är bland de mest utsatta för hot och våld och 70 procent av Sveriges kvinnliga kommunstyrelseordförande utsätts för hat och hot varje år.
Sammantaget riskerar detta enligt rapporterna att tysta såväl feminister som kvinnliga svenska politiker och journalister och blir i förlängningen ett hot mot det demokratiska samtalet och yttrandefriheten.
- Risken finns att ingen i Sverige längre vågar driva jämställdhetsfrågor om den här utvecklingen fortsätter, säger Petra Tötterman Andorff.
Kvinna till Kvinnas kampanj inför internationella kvinnodagen fokuserar på Sveriges och världens kvinnorättskämpar och det envisa arbete de har gjort historiskt och fortsätter att göra – trots usla villkor.
Faktum kvarstår: 50 år efter att den svenska aborträtten blev lag så dör minst 39 000 kvinnor i världen varje år av osäkra aborter. 12 miljoner flickor tvingas årligen in i barnäktenskap och i 100 länder finns det diskriminerande lagar som hindrar kvinnor på arbetsmarknaden. Miljontals kvinnor har förlorat rätten till abort, bland annat i USA och var tredje kvinna i världen utsätts för våld eller övergrepp någon gång under sin livstid.
- Jämställdheten går just nu bakåt i många länder. Det här duger inte. Vi måste alla ta krafttag för att vända utvecklingen och snabba på förändringen, säger Petra Tötterman Andorff.
Kampanjen ”Med dig kan kampen leva vidare” pågår 15 februari till 15 mars och syftar till att sprida kunskap om kvinnorättsförsvarares arbete samt samla in pengar till Kvinna till Kvinnas arbete med kvinnors rättigheter globalt.
Relaterade länkar
- Intervju med Elias Fjellander, RFSL
- Intervju med journalisten Bilan Osman
- Intervju med Maria Brock, genusforskare
- Översiktsartikel över rapporter om ökat hat och hot
- Kvinna till Kvinnas rapport om världens kvinnorättsförsvarare
- FOI:s rapport om digitalt hat mot kvinnor
- MUCF:s kartläggning om hat och hot mot civilsamhället
- SNS-rapport om hat mot kvinnliga politiker
Ämnen
Kategorier
Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.