Pressmeddelande -
Sudan får inte bli ännu en konflikt med omfattande sexuellt våld
Sedan 15 april pågår våldsamma strider i Sudan efter att en maktkamp brutit ut mellan den sudanesiska armén och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RSF).
Mest utsatt är huvudstaden Khartoum med sex miljoner invånare där elen är utslagen och invånarna inte kunnat skaffa vatten och mat på tio dagar, men strider pågår även i andra delar av landet. Födande kvinnor kan inte ta sig till sjukhusen på grund av striderna och sjukvården i Khartoum har kollapsat. Runt 400 civila uppges ha dödats och mer än 20 000 har flytt landet. Utländska stater evakuerar nu i hast sina medborgare – så även Sverige.
Många av Sidas partnerorganisationer i Sudan måste nu pausa sitt bistånd av säkerhetsskäl vilket försätter redan svaga grupper i en än mer utsatt situation.
SIHA Network, ett nätverk av kvinnorättsaktivister i bland annat Sudan, förmedlade redan efter fyra dagars strider ett desperat rop på hjälp från en grupp kvinnliga studenter instängda på ett elevhem i huvudstaden, utan möjligheter att fly på grund av de intensiva striderna. Beväpnade män försökte då ta sig in i byggnaden – troligen med avsikten att utsätta kvinnorna för övergrepp som ett medvetet vapen i konflikten.
”Vi har barrikaderat dörrarna till våra elevhem i tre dagar men vi förmår inte att hålla stånd längre på grund av hunger och utmattning”, sade en av de studenterna då.
Efter det finns inga ytterligare rapporter om vad som hänt med kvinnorna. Den ena parten i striderna, RSF som tidigare också har krigat i Libyen och Jemen, är kända för att utöva systematiskt sexuellt våld. SIHA Network skriver också att de är ytterst oroade för att det konfliktrelaterade sexuella våldet kan öka dramatiskt och uppmanar alla berörda parter att genast sätta stopp för en utveckling som riskerar att bli förödande.
Den sudanesiska kvinnorättsorganisationen Women against War vädjar till det internationella samfundet och internationella institutioner att stå upp på det sudanesiska folkets sida, sätta press på parterna för att få ett slut på konflikten och därmed lösa den akuta humanitära situationen.
Kvinna till Kvinna kan konstatera att rapporterna hittills om kvinnors situation och utsatthet i Sudan pekar i helt fel riktning. Varningsklockorna om att kvinnor blir föremål för sexuella övergrepp och därmed ett slagträ i konflikten finns redan. Genom tidiga ingripanden från till exempel FN, EU och Afrikanska Unionen finns det ännu tid att hejda utvecklingen.
Detta får inte bli ytterligare en konflikt där förövare går fria när könsbaserat våld inte utreds och lagförs. Sexuellt våld i krig och konflikt är en gång för alla ett krigsbrott och måste hanteras som ett sådant.
Ämnen
Kategorier
Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.