Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Ny kampanj för syriska flyktingkvinnor

Ny kampanj för syriska flyktingkvinnor

Över två miljoner syrier har tvingats fly till grannländerna. Kvinnoorganisationer i Libanon, Jordanien och Irak gör allt de kan för att stödja och hjälpa syriska kvinnor som anländer. Många bär på svåra trauman och riskerar nya övergrepp och isolering. Genom en gåva till Kvinna till Kvinna kan du vara med och hjälpa till.

Häxjakt på aktivister

Häxjakt på aktivister

Inspirerade av Rysslands antigaylag driver nätverk i Armenien hatkampanjer mot aktivister. Organisationer som Kvinna till Kvinna stödjer ställer nu in offentliga arrangemang i rädsla för attacker. Upprinnelsen är en ny jämställdhetslag som kritiker menar urholkar traditionella armeniska värderingar och främjar homosexualitet.

Ge kvinnorna plats i politiken i Egypten

Egyptiska kvinnor står nu inför samma utmaningar som för två år sedan. Då spelade de en central roll för att få forne diktatorn Hosni Mubarak på fall. Den senaste veckan har kvinnor återigen spelat en avgörande roll i den folkliga resningen, denna gång mot Muhammad Mursi. Frågan är nu om deras rop på demokrati, delaktighet och mänskliga rättigheter hörsammas, skriver Lena Ag i Aftonbladet idag.

Tält ska skydda mot sextrakasserier

Tält ska skydda mot sextrakasserier

Aktivister mobiliserar för att stoppa sexuella trakasserier under söndagens demonstrationer i Egypten. Demonstrationen ordnas på dagen ett år efter att Muhammad Mursi tillträdde som landets president för att visa den besvikelse många känner över utvecklingen i landet.

Larmrapporter från Irak - samtidigt planerar Sverige att minska stödet

Kvinna till Kvinna får larmrapporter från människorättsförsvarare om hur situationen i Irak förvärras. Våldet ökar samtidigt som extremismen breder ut sig på bekostnad av kvinnors rättigheter. Konflikten i Syrien spär på oroligheterna. I detta läge signalerar den svenska regeringen att biståndet till Irak ska minska. Det skriver Lena Ag, Kvinna till Kvinnas generalsekreterare i Expressen i dag.

”Babyrevolutionen” i Bosnien-Hercegovina inger hopp

”Babyrevolutionen” i Bosnien-Hercegovina inger hopp

Protesterna som startade utanför parlamentet i Sarajevo den femte juni är nu inne på sin andra vecka. Det är första gången människor mobiliserar i denna omfattning och utkräver ansvar av politikerna. Kvinna till Kvinna är på plats i Sarajevo.

Makedonien nästa i raden att inskränka aborträtten

I tisdags tog Litauen ett första steg mot abortförbud. Samtidigt lade regeringen i Makedonien fram ett förslag till parlamentet om att inskränka aborträtten. Regeringen liksom den ortodoxa kyrkan har under en tid propagerat för att familjer ska föda fler barn för att garantera nationens fortlevnad.

Kvinna till Kvinna på fredsprismöte

Kvinna till Kvinna på fredsprismöte

I morgon, 28 maj, möts beslutsfattare, aktivister och akademiker från hela världen i Belfast för att samtala om alternativa lösningar på världens konflikter. Mötet leds av sex av de kvinnor som tilldelats Nobels fredspris. Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag finns på plats och leder en av paneldebatterna.

Syriska flyktingkvinnor i fokus

Vilka är säkerhetshoten och utmaningarna för syriska kvinnor på flykt? På torsdag 9/5 håller Kvinna till Kvinna i samarbete med Rädda Barnen Libanon en workshop i Beirut för aktörer inom humanitärt bistånd om situationen för flyktingkvinnor från Syrien.

Kvinnlig journalist smutskastad i Azerbajdzjan

Kvinnlig journalist smutskastad i Azerbajdzjan

Den azerbajdzjanska regeringen fortsätter att sätta press på Khadija Ismayilova som är en av landets främsta grävande journalister. Den här gången har regeringen satt upp en webbsida där de publicerar fabricerade anklagelser mot sina kritiker. Ismayilova är en av måltavlorna. Webbsidan innehåller bland annat snuttar av porrfilm där hon påstås vara med.

-  Regimen fortsätter sitt omoraliska

Lyckat möte i Uganda mellan kvinnliga aktivister och politiker i sex afrikanska länder

Lyckat möte i Uganda mellan kvinnliga aktivister och politiker i sex afrikanska länder

Hindren för att driva kvinnors rättigheter framåt i afrikanska länder är många. Det är inte bara en stark mansdominans som håller utvecklingen tillbaka, det finns även ett stort avstånd mellan kvinnoaktivister och kvinnliga politiker. Aktivisterna känner litet stöd från de politiker de röstat fram. Politikerna å sin sida tycker att förståelsen för de politiska processerna är för liten.
För att

Visa mer

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.