Gå direkt till innehåll
”Babyrevolutionen” i Bosnien-Hercegovina inger hopp

Pressmeddelande -

”Babyrevolutionen” i Bosnien-Hercegovina inger hopp

Protesterna som startade utanför parlamentet i Sarajevo den femte juni är nu inne på sin andra vecka. Det är första gången människor mobiliserar i denna omfattning och utkräver ansvar av politikerna. Kvinna till Kvinna är på plats i Sarajevo.

Protesterna utlöstes när ett svårt sjukt spädbarn inte fick resa ut ur landet och få den läkarvård hen behövde. Politiker från de olika entiteterna har inte lyckats enas om en lag om personnummer. Konsekvensen blir att barn födda efter februari i år inte kan få ut id-handlingar och därmed inte sina pass.

Aktivister som Kvinna till Kvinna samarbetar med i landet är försiktigt hoppfulla inför det som händer. De har aldrig tidigare sett människor från olika entiteter gå ut och gemensamt protestera. Demonstrationerna sprider sig över landet till Bihac, Mostar, Banja Luka, Tuzla, Zenica, Prijedor och Gorazde.  

Enligt rapporter har polisen använt övervåld mot demonstranter vilket ökar frustrationen och ilskan än mer.

Kvinna till Kvinna finns på plats i Sarajevo och har kontaktuppgifter till organisationer som deltar i protesterna.

Vedrana Frašto, från PR CURE Foundation som Kvinna till Kvinna samarbetar med, säger:

-Det här betyder att vi, medborgare, efter 20 års tystnad äntligen visar politikerna och resten av världen vad vi tycker om situationen i landet. Det här är en revolution och vi säger stopp till diskriminering på grund av grupptillhörighet och till att nationalismen används för att uppnå politiska vinningar.

För mer information kontakta:
Annika Flensburg, pressansvarig, +46 73 360 91 25
Belma Becirbasic, Programhandläggare Bosnia-Herzegovina: +387 (0)62 649 696 (engelska)
Nina Genneby, fältrepresentant Bosnien-Hercegovina: +387 (0)61 897 989

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.