Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Larmrapporter från Irak - samtidigt planerar Sverige att minska stödet

Kvinna till Kvinna får larmrapporter från människorättsförsvarare om hur situationen i Irak förvärras. Våldet ökar samtidigt som extremismen breder ut sig på bekostnad av kvinnors rättigheter. Konflikten i Syrien spär på oroligheterna. I detta kritiska läge signalerar den svenska regeringen att biståndet till Irak ska minska. Det skriver Lena Ag, Kvinna till Kvinnas generalsekreterare i Expressen i dag.

Situationen för kvinnor förvärras utifrån redan svåra förhållanden. I det politiska kaoset ökar  extremismen vilket bidrar till att kvinnor och flickor inte kan röra sig fritt ute i samhället. I Bagdad pågår offentliga kampanjer för att kvinnor ska bära huvudduk (hijab). De som vägrar trakasseras och hotas. Från regeringens håll finns ingen vilja att stärka de mänskliga rättigheterna, tvärtom rapporteras hur den irakiska regeringen direkt är ansvariga för människorättsbrott. Freds- och människorättsaktivister arbetar under allt svårare förhållanden.

FN presenterade nyligen statistik om situationen för kinnor i Irak[1]. Den visar bland annat:

28% av kvinnor över 12 år kan inte läsa eller skriva, motsvarande siffra för män är 13%.

14% av kvinnorna arbetar eller söker aktivt jobb motsvarande siffra för män är 73%.

46% av gifta kvinnor utsätts för antingen psykiskt eller fysiskt våld från sin make. Endast 3% av kvinnorna vågar rapportera till polisen, p g a misstro eller rädsla för att deras rykte ska svärtas.

43% av kvinnor mellan 15 till 49 år i de kurdiska provinserna är könsstympade.

Sverige inledde en satsning 2009 för att stärka fred, demokrati och mänskliga rättigheter i Irak. En särskild Irakstrategi antogs där kvinnors rättigheter är en prioritet. Bara några år senare signalerar nu ansvariga tjänstemän på Sida/UD att satsningen avslutas 2014.

 - Hur tänker regeringen? Hur stämmer det överens med regeringens utfästelser om att demokratiskt arbete tar tid och kräver långsiktigt engagemang? Det är ett slöseri med resurser att påbörja ett stöd utan att fullfölja det. Det urholkar också förtroendet för Sverige, säger Lena Ag, generalsekreterare  Kvinna till Kvinna, en av få svenska organisationer på plats i Irak.

 - Sverige har en roll att fylla i Irak. Vi har gott rykte och ses inte som part i konflikten. Något som andra givarländer gör.Dessutom finns starka band till Irak då över en procent av Sveriges befolkning kommer därifrån, säger Lena Ag.

Kvinna till Kvinna har kontor i Erbil och stöder organisationer runt om i landet som arbetar för fred och kvinnors mänskliga rättigheter.


[1] UN, Women in Iraq Factsheet, March 2013


Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.