Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Makedonien nästa i raden att inskränka aborträtten

I tisdags tog Litauen ett första steg mot abortförbud. Samtidigt lade regeringen i Makedonien fram ett förslag till parlamentet om att inskränka aborträtten. Regeringen liksom den ortodoxa kyrkan har under en tid propagerat för att familjer ska föda fler barn för att garantera nationens fortlevnad.

Förslaget kom utan förvarning och behandlas via en särskild snabb procedur som försvårar en offentlig debatt. Om det går igenom innebär det bland annat att kvinnor skriftligen måste fråga en kommitté tillsatt av hälsoministern om tillstånd. Pappan måste också informeras på förhand och kvinnan får inte göra abort igen inom det närmaste året.

I onsdags demonstrerade ett hundratal personer utanför parlamentet däribland aktivister som Kvinna till Kvinna stöder och samarbetar med.

Regeringen har under senare tid drivit kampanj för att familjer ska föda fler barn och lockar med ekonomiskt stöd. Den ortodoxa kyrkan gick nyligen ut och beskyllde kvinnor som vill arbeta för att orsaka skilsmässor. I deras ögon ska kvinnan vara hemma och ansvara för reproduktion och familj.

- Lagförslaget är mycket oroande. Det inskränker kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp. Om det går igenom kommer antalet illegala aborter att öka vilket innebär stora hälsorisker för kvinnorna, säger Emilija Dimoska, programhandläggare för Kvinna till Kvinna i Skopje, Makedonien.

- Konservativa krafter försöker tvinga tillbaka kvinnan in i hemmet där hon ska föda barn och ta hand om mannen.  Lagförslaget ser jag som ett led i detta, säger Emilija Dimoska

Rätten till abort ifrågasätts återkommande. Under det senaste året har vissa stater satt ”traditionella värden” högt på dagordningen. På Rysslands initiativ klubbade FN:s råd för mänskliga rättigheter i höstas igenom en resolution som sätter traditionella värden i centrum för arbetet med mänskliga rättigheter. Resolutionen betonar bland annat ”familjens roll och traditionella värdens” betydelse för mänskligheten. Människorättsorganisationer befarar att det kommer få negativa konsekvenser för arbetet med kvinnors- och hbt-personers mänskliga rättigheter.

För mer information kontakta:

Annika Flensburg, pressansvarig Kvinna till Kvinna, +46 733 60 91 25

Emilija Dimoska, programhandläggare för Kvinna till Kvinna i Skopje, Makedonien,

+389 70 20 64 55 (engelska)

Vi har också kontakter till makedonska organisationer som deltog i demonstrationerna i onsdags.


Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Presskontakt

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.