Gå direkt till innehåll
Kvinnlig journalist smutskastad i Azerbajdzjan

Pressmeddelande -

Kvinnlig journalist smutskastad i Azerbajdzjan

Den azerbajdzjanska regeringen fortsätter att sätta press på Khadija Ismayilova som är en av landets främsta grävande journalister. Den här gången har regeringen satt upp en webbsida där de publicerar fabricerade anklagelser mot sina kritiker. Ismayilova är en av måltavlorna. Webbsidan innehåller bland annat snuttar av porrfilm där hon påstås vara med.

-  Regimen fortsätter sitt omoraliska krig mot sina kritiker. De publicerar en okänd kvinnas porrvideo och påstår att det är jag som är med. Det är vad man måste handskas med i det här landet – människor utan moral, utan värderingar och utan hjärna. De slipper dessutom straffansvar och kan fritt förolämpa och angripa de som vågar kritisera, skriver Khadija Ismayilova på sin Facebooksida.

Khadija Ismayilova har under många år varit en av de främsta regimkritikerna i Azerbajdzjan och avslöjat korruption på högsta nivå inklusive presidenten Ilham Aliyevs hemliga affärer. Hon har bland annat bevisat att familjen Aliyev hade ett hemligt ägarskap i bolaget som byggde mångmiljondollar-arenan till Eurovision Song Contest i Baku 2012.

Khadija Ismayilova är mångfaldigt prisad för sitt arbete, bland annat av International Women's Media Foundation ”För det journalistiska modet”, och av den tyska ZEIT-stiftelsen. Senast i april prisades Khadija Ismayl med Young Women Caucasus Peace Award, ett pris instiftat av Kvinna till Kvinnas armeniska, azerbajdzjanska och georgiska samarbetsorganisationer.

Kvinna till Kvinnas generalsekreterare, Lena Ag, säger:

- Vi fördömer det infama angreppet på Khadija Ismayilova som är till för att smutskasta och nedvärdera henne som person. Syftet är att undergräva hennes rykte och därmed ifrågasätta hennes arbete.

- Kvinna till Kvinna har i rapporten Equal Power – Lasting Peace kartlagt vilka hinder kvinnor möter när de gör anspråk på att delta i offentligheten. Ett mönster vi ser är att kvinnliga människorättsaktivister utsätts för förtal, förolämpningar och ”skvaller”, ofta med sexuella anspelningar
på deras moral och beteende. Det görs med avsikt att förlöjliga och marginalisera aktivisterna och därmed tysta kritiken mot makthavarna.

Länk till Equal Power Lasting Peace (engelska) http://kvinnatillkvinnafrontend.qbank.se/deployedFiles/df0aab058ce179e4f7ab135ed4e641a9.pdf

Sammanfattning Equal Power Lasting Peace (engelska)
http://kvinnatillkvinnafrontend.qbank.se/deployedFiles/8e2cfdc275761edc592f73a076197c33.pdf

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.