Gå direkt till innehåll
Häxjakt på aktivister

Pressmeddelande -

Häxjakt på aktivister

Inspirerade av Rysslands antigaylag driver nätverk i Armenien hatkampanjer mot aktivister. Organisationer som Kvinna till Kvinna stödjer ställer nu in offentliga arrangemang i rädsla för attacker. Upprinnelsen är en ny jämställdhetslag som kritiker menar urholkar traditionella armeniska värderingar och främjar homosexualitet.

Det är ordet genus i den nya lagen som fått nätverk som Pan-armeniska föräldrarkommittén att se rött. Kritikerna vänder sig mot att genus nu kan definieras som en social konstruktion och associerar detta med homosexualitet, pedofili och zoofili. Armenien är ett starkt homofobiskt samhälle. Enligt the Caucasus Barometer 2011 är 97 procent emot homosexualitet vilket gör det enkelt att vinna politiska poäng i frågan. Vice socialministern har också sagt att regeringen ska se över skrivningarna i lagen.

Aktivister anklagas för att vara utländska agenter och hängs ut med foto och namn i sociala medier. Människor uppmuntras bland annat att bomba Women’s Resource Center som Kvinna till Kvinna samarbetar med vilket ledde till en polisanmälan häromdagen.

-  Det vi ser är på häxjakt mot kvinnoaktivister. Det finns klara paralleller med kampanjerna mot hbtq-personer i grannlandet Ryssland, säger Katarina Härröd samordnare för Södra Kaukasien på Kvinna till Kvinna.  

För att stärka samarbetet med EU antar nu Armenien en rad lagar som stärker de mänskliga rättigheterna. Armenien och EU förhandlar om ett associeringsavtal och EU är landets största handelspartner. 

-  Kvinnoaktivisterna slåss för sina mänskliga rättigheter men ses som ett hot mot det traditionella Armenien. EU måste utnyttja sitt inflytande och tydligt markera mot den utveckling vi ser nu, säger Katarina Härröd.

Efter år av påtryckningar från kvinnorörelsen antog det armeniska parlamentet med en övervägande majoritet jämställdhetslagen i maj 2013.

Foto: Svetlana Antonyan. Women Resource Center demonstrerar i Jerevan för ökad jämställdhet.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Presskontakt

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.