Gå direkt till innehåll
Kvinna till Kvinna på fredsprismöte

Pressmeddelande -

Kvinna till Kvinna på fredsprismöte

I morgon, 28 maj, möts beslutsfattare, aktivister och akademiker från hela världen i Belfast för att samtala om alternativa lösningar på världens konflikter. Mötet leds av sex av de kvinnor som tilldelats Nobels fredspris. Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag finns på plats och leder en av paneldebatterna.

Seminariet ”Moving beyond militarism and war to a nonviolent world” arrangeras av Nobel Women’s Initiative och pågår 28-29 maj. Under dessa två dagar kommer orsakerna bakom väpnade konflikter och militarism att diskuteras liksom alternativa fredliga lösningar.

Nobel Women’s Initiative grundades 2006 av de sex fredspristagarna Jody Williams, Shirin Ebadi, Wangari Maathai, Rigoberta Menchú Tum, Betty Williams och Mairead Maguire. Aung San Suu Kyi och Leymah Gbowee har också anslutit sig till gruppen.

Under de senaste två decennierna har världens militära utgifter stadigt ökat. Samtidigt ökar sociala klyftor och mindre resurser läggs på social service som skola och hälsovård. Kvinnor världen över drabbas svårt av krig, våld och av den stora tillgången på vapen – samtidigt är det kvinnor som ofta står för de mest innovativa fredsinitiativen. Ändå marginaliseras kvinnor alltjämt i fredsprocesser. Under seminariet diskuteras hur kvinnors initiativ kan utnyttjas på bästa sätt för att utmana militarismen och för att lösa dagens konflikter med fredliga metoder.

Följ seminariet på:

Nobel Women Initiatives hemsida

Twitter @womenbeyondwar

Instagram @nobelwomen

Foto ovan: Martin von Krogh. Nobels fredspris 2011 gick till  Tawakkol Karman, Jemen, Liberias president Ellen Johnson Sirleaf och Leymah Gbowee, Liberia.

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Presskontakt

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.