Gå direkt till innehåll
Ny kampanj för syriska flyktingkvinnor

Pressmeddelande -

Ny kampanj för syriska flyktingkvinnor

Över två miljoner syrier har tvingats fly till grannländerna. Kvinnoorganisationer i Libanon, Jordanien och Irak gör allt de kan för att stödja och hjälpa syriska kvinnor som anländer. Många bär på svåra trauman och riskerar nya övergrepp och isolering. Genom en gåva till Kvinna till Kvinna kan du vara med och hjälpa till.

- Flera kvinnoorganisationer i länderna runt Syrien gör ett fantastiskt arbete för kvinnor på flykt. Det handlar om akut hjälp men också om att integrera kvinnor i de lokala samhällena för att minska motsättningar mellan grupper. Vi hoppas att vår insamling därmed hjälper enskilda kvinnor och samtidigt motverkar att det uppstår nya konflikter i de samhällen som tar emot stora flyktinggrupper, säger Lena Ag, generalsekreterare Kvinna till Kvinna.

Så här drabbas Syriens kvinnor:

  • Våld. Enligt FN är rädslan för sexuella övergrepp av väpnade män samt kidnappning en av de vanligaste anledningarna till att kvinnor och flickor flyr. I livet som flykting fortsätter våldet mot kvinnor. Våld i nära relationer och så kallad överlevnadssex är stora säkerhetshot. I sin desperata situation säljer kvinnor och flickor sex för att skaffa mat och andra förnödenheter. Enligt organisationer som Kvinna till Kvinna stödjer i Egypten säljs alltfler syriska kvinnor och flickor som sexslavar.
  • Barnäktenskap. Fler flickor gifts bort enligt Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer i Egypten, Jordanien och Irak. Det bekräftas också av rapporter från International Federation of Human Rights och Internationella rödakorskommittén.
  • Försörjningsansvar. Utöver ansvaret för hushållet och barnens uppfostran blir kvinnor nu också ansvariga för familjens försörjning.
  • Isolering och brist på inflytande. Traditionella värderingar om att kvinnor inte ska gå ut själva begränsar deras rörelsefrihet och möjlighet att ta del av information om bland annat vilket stöd som finns att få.
  • Hälsa. Det finns ett stort behov av mödravård och gynekologisk hälsovård samt traumabearbetning.

Organisationer som Kvinna till Kvinna stödjer jobbar på olika sätt för att förbättra kvinnornas livssituation, bryta isoleringen och öka deras deltagande. I Libanon jobbar de bland annat för att göra tillvaron i flyktinglägren säkrare för kvinnor, ge hälsoinformation och arbeta mot sexuella övergrepp och barnäktenskap.  I Jordanien kan de syriska kvinnorna delta i yrkesutbildningar för att kunna försörja sig. I Irak utbildas kvinnor i sina mänskliga rättigheter och tränas i att göra sinar röster hörda i beslut som tas i flyktinglägren.

 Läs mer om kampanjen på Kvinna till Kvinnas hemsida.

Pressbilder

Foto: Warvin/Safid Hamid, Flyktinglägret Domiz i irakiska regionen Kurdistan.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.