Gå direkt till innehåll
Tält ska skydda mot sextrakasserier

Pressmeddelande -

Tält ska skydda mot sextrakasserier

Aktivister mobiliserar för att stoppa sexuella trakasserier under söndagens demonstrationer i Egypten. Demonstrationen ordnas på dagen ett år efter att Muhammad Mursi tillträdde som landets president för att visa den besvikelse många känner över utvecklingen i landet.

Organisationer som Kvinna till Kvinna stödjer säger att de sexuella trakasserierna används för att tysta och skrämma kvinnor som tar plats ute i samhället. Under söndagen kommer ”Fouada Watch" och "I Saw Harassment" sätta upp tält utanför presidentpalatset i Kairo för att kunna rycka ut och hjälpa dem som utsätts för trakasserier. Tälten ska också vara en säker plats dit personer kan vända sig.  Enligt ”HarassMap” verkar attackerna under demonstrationer ha blivit mer organiserade och större. De rapporterar om hur vissa får betalt för att utföra dessa attacker och om hur stora folkhorder samlas för att titta på istället för att hjälpa offren.

Det är inte bara aktivister som drabbas. Sexuella trakasserier når extrema proportioner i Egypten. I en FN-rapport från i våras uppgav 99 procent av kvinnorna i studien att de utsatts för trakasserier. Det handlar om allt från opassande skämt, tafsande, mobbattacker, till våldtäkter. Trakasserierna äger rum på bussar, tåg, gator, torg, parker i hemmen. Ingen plats är fredad.

Nätverken ”Fouada Watch", "I Saw Harassment" och “HarassMap” jobbar samtliga för att stoppa sexuella trakasserier i Egypten.

Läs också Kvinna till Kvinnas artikel: Tufft år för kvinnors rättigheter i Egypten

Vi har kontaktuppgifter till "I Saw Harassment" mfl.

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Presskontakt

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.