Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Vi fördömer Rysslands brutala invasion av Ukraina

    Vi fördömer Rysslands brutala invasion av Ukraina

    Vi fördömer kraftfullt Rysslands oprovocerade och omfattande invasion i Ukraina. Det är ett flagrant brott mot folkrätten, ett brott mot FN:s stadgar och en kränkning av landets suveränitet och territorium.

  • Ned med vapnen!

    Ned med vapnen!

    I den senaste tidens ofta onyanserade debatt har det framställts som att mer vapen och militär upprustning är det enda alternativet för att visa solidaritet med Ukrainas folk. Det stämmer inte. Tvärtom är en stark diplomati, dialog och fortsatt stöd till demokratirörelser och människorättsaktivister avgörande både för att minska spänningar och för att avvärja risken för att krig bryter ut.

  • Glöm inte den feministiska utrikespolitiken, Linde!

    Glöm inte den feministiska utrikespolitiken, Linde!

    När Sveriges första kvinnliga statsminister presenterade regeringsförklaringen i november 2021 nämndes den feministiska utrikespolitiken inte med ett ord. När Ann Linde läser upp årets utrikesdeklaration i riksdagen den 16:e februari förväntar vi oss att den feministiska utrikespolitiken åter står i fokus. Det skriver Petra Tötterman Andorff, Kvinna till Kvinna, i Global Bar Magazine.

  • För kampen vidare - kampanj inför internationella kvinnodagen belyser historiska och nutida kvinnorättskämpar

    För kampen vidare - kampanj inför internationella kvinnodagen belyser historiska och nutida kvinnorättskämpar

    Kvinnor i Sverige har idag rättigheter som är lätt att ta för givet. Rättigheter vi ibland glömmer bort att vi kämpat fram, som är ett resultat av historiska kvinnorättskämpar och deras kamp genom tiderna. Idag startar Kvinna till Kvinnas kampanj inför internationella kvinnodagen 8 mars. För att belysa att jämställdhet inte är en slump och att det fortfarande finns mycket kvar att kämpa för.

  • Var är de svenska rösterna för konfliktdämpande åtgärder?

    Var är de svenska rösterna för konfliktdämpande åtgärder?

    I en debattartikel i Altinget 9 februari undrar vi var Sveriges stolta tradition för fred och nedrustning har tagit vägen när det gäller de ökade spänningarna mellan Ryssland och USA/Nato kring Ukraina och varför inte fler dialoger förs med civilsamhället i t ex Ukraina.

  • Pressjour jul och nyår 2021/2022

    Pressjour jul och nyår 2021/2022

    Kvinna till Kvinnas presstelefon 0733-60 91 25 är bemannad alla helgfria vardagar men under jul och nyår gäller följande tider: 27/12 kl 08 till 29/12 kl 18, 3/1 kl 08 till 4/1 kl 18, samt 7/1 kl 08 till kl 18. 

  • Vad var det vi sa? Utan kvinnor ingen hållbar fred i Bosnien- Hercegovina

    Vad var det vi sa? Utan kvinnor ingen hållbar fred i Bosnien- Hercegovina

    Bosnien-Hercegovina (BiH) står inför den största krisen sedan inbördeskriget på 90-talet. Utvecklingen kommer inte på något sätt som en överraskning för Kvinna till Kvinna som har arbetat i landet länge. När kvinnor inte involveras blir fredsprocessen inte heller hållbar och det är tyvärr det vi ser nu, skriver Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff.

  • Korruption ett allt större hinder för kvinnors rättigheter

    Korruption ett allt större hinder för kvinnors rättigheter

    Att arbeta mot korruption genererar mest hat och hot mot världens kvinnorättsförsvarare, skriver Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna i en debattartikel i Altinget på anti-korruptionsdagen 9 dec. För att främja jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter i utrikespolitiken, räcker det tyvärr inte att arbeta bara med ”rättigheter, representation och resurser”.

  • Möte hos Kvinna till Kvinnas partnerorganisation WORWA, Liberia

    59 miljoner till arbetet för kvinnors rättigheter i Liberia

    Förra veckan undertecknade Kvinna till Kvinna och SIDA ett nytt avtal värt 59 miljoner SEK för att ytterligare stärka kvinnors rättigheter i Liberia. Projektet “The Promotion of Women’s Empowerment and Rights in Liberia” (POWER) pågår 2022 – 2025 och kommer att bidra till en mer kraftfull och inkluderande kvinnorättsrörelse i landet.

  • Den irakiska kvinnorättsaktivisten och Per Angerpristagaren Intisar Al-Amyal gästar Sverige 29 nov - 3 dec

    Per Angerpristagaren Intisar Al-Amyal till Sverige

    Den irakiska kvinnorättsaktivisten Intisar Al-Amyal tilldelades 2020 års Per Angerpris, regeringens pris för demokrati och mänskliga rättigheter. Pandemin gjorde det omöjligt för Intisar att besöka Sverige då, men under veckan 29 november - 3 december finns hon i Stockholm och tillgänglig för intervjuer.

  • Mäns våld mot kvinnor – ett akut globalt samhällsproblem

    Mäns våld mot kvinnor – ett akut globalt samhällsproblem

    Kvinnorättsorganisationen Kvinna till Kvinna vill med anledning av Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor den 25 november uppmärksamma frågan – som under pandemin blivit ännu mer kritisk. Även under en högtid som julen, när samhället också stänger ner, ökar risken för att kvinnor utsätts för våld.

  • Den palestinska aktivisten Hilda Issa affischerar i byn Bradalah på Västbanken

    Ny rapport visar: Hot mot kvinnorättsförsvarare ökar och normaliseras

    Hat, hot och fysiska trakasserier mot världens kvinnorättsförsvarare har blivit vardag. En ny rapport från Kvinna till Kvinna visar att 60 procent av kvinnorättsaktivisterna eller deras organisationer utsätts. Detta är en ökning med fem procent från 2018. Fler vittnar också om att de inte längre orkar bry sig om attackerna.

Visa mer