Gå direkt till innehåll
Den irakiska kvinnorättsaktivisten och Per Angerpristagaren Intisar Al-Amyal gästar Sverige 29 nov - 3 dec
Den irakiska kvinnorättsaktivisten och Per Angerpristagaren Intisar Al-Amyal gästar Sverige 29 nov - 3 dec

Pressmeddelande -

Per Angerpristagaren Intisar Al-Amyal till Sverige

PRESSINBJUDAN

Den irakiska kvinnorättsaktivisten Intisar Al-Amyal tilldelades 2020 års Per Angerpris, regeringens pris för demokrati och mänskliga rättigheter. Pandemin gjorde det omöjligt för Intisar att besöka Sverige då, men under veckan 29 november - 3 december finns hon i Stockholm och tillgänglig för intervjuer.

 Intisar Al-Amyal är en ledande företrädare för kvinnorättsorganisationen ”Iraqi Women´s League” (IWL). Hon kämpar för kvinnors rättigheter i Irak – ett land där patriarkat, traditioner och sekterism gör att kvinnor och flickor diskrimineras och utsätts för våld. Trots hot har hon i 20 år dokumenterat brott mot mänskliga rättigheter. Hon uppmärksammar våld i nära relationer, barnäktenskap och hedersmord. Hon synliggör även akuta behov hos kvinnor och flickor som fallit offer för IS och andra terrorgrupper. 

Arbetet har lett till att Intisar Al-Amyal lever med en svår hotbild från de extremistiska och beväpnade grupper i Irak som anser att kvinnorättsförsvarare bryter mot traditioner och normer. 

Intisar säger såhär om sitt arbete:

– Jag prioriterar tre saker. Det första är att bemöta diskriminering och försvara jämställdhet. 

- Det andra är att betona att utbildning är en rättighet som alla barn och ungdomar bör ha tillgång till, eftersom det är grunden för att kunna förbättra sin ekonomiska verklighet.

- Det tredje är att upplysa kvinnor och ungdomar om att de måste delta i det politiska livet för att vara med och bygga fred och säkerhet, och avvisa våld och extremism.

Vill du intervjua Intisar Al-Amyal? Hör av dig till Anna-Carin Hall, pressansvarig, anna-carin.hall@kvinnatillkvinna.se    0733-609125

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Idag är Kvinna till Kvinna en av världens främsta kvinnorättsorganisationer med över 130 partnerorganisationer i mer än 20 länder runt om i världen.

Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krigs- och konfliktdrabbade områden på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihoodpriset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.