Gå direkt till innehåll
Vi fördömer Rysslands brutala invasion av Ukraina

Pressmeddelande -

Vi fördömer Rysslands brutala invasion av Ukraina

Vi fördömer kraftfullt Rysslands oprovocerade och omfattande invasion i Ukraina. Det är ett flagrant brott mot folkrätten, ett brott mot FN:s stadgar och en kränkning av landets suveränitet och territorium.

Den väpnade konflikten i östra Ukraina har pågått sedan 2014 och krävt 14 000 människors liv. Upptrappningen vi nu ser kan leda till ett omfattande krig med många döda, en förvärrad humanitär kris och miljoner människor på flykt.

Från vårt arbete under krigen på Balkan på 90-talet och i andra konflikter världen över, vet vi att kvinnor drabbas av krig på andra sätt än män. Det sexuella våldet och våld i hemmen ökar. Risken finns också för systematiska sexuella övergrepp som vapen i konflikten.

Ukrainas kvinnor lever sedan länge med krigets följder. De kvinnor som de senaste åtta åren har arbetat med fredsbyggande i östra Ukraina för att försöka lösa konflikten har mötts med hat, hot och misstänksamhet och har nu anledning att frukta för sina liv. Antalet internflyktingar kommer också att öka som följd av Rysslands utökade krigshandling, liksom fattigdomen och utsattheten. Ett storskaligt krig kommer att leda till en humanitär kris och ett omfattande lidande för Ukrainas civilbefolkning.

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Idag är Kvinna till Kvinna en av världens främsta kvinnorättsorganisationer med över 130 partnerorganisationer i mer än 20 länder runt om i världen.

Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krigs- och konfliktdrabbade områden på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihoodpriset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Presskontakt

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.