Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Korruption ett allt större hinder för kvinnors rättigheter

Korruption ett allt större hinder för kvinnors rättigheter

Att arbeta mot korruption genererar mest hat och hot mot världens kvinnorättsförsvarare, skriver Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna i en debattartikel i Altinget på anti-korruptionsdagen 9 dec. För att främja jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter i utrikespolitiken, räcker det tyvärr inte att arbeta bara med ”rättigheter, representation och resurser”.

Möte hos Kvinna till Kvinnas partnerorganisation WORWA, Liberia

59 miljoner till arbetet för kvinnors rättigheter i Liberia

Förra veckan undertecknade Kvinna till Kvinna och SIDA ett nytt avtal värt 59 miljoner SEK för att ytterligare stärka kvinnors rättigheter i Liberia. Projektet “The Promotion of Women’s Empowerment and Rights in Liberia” (POWER) pågår 2022 – 2025 och kommer att bidra till en mer kraftfull och inkluderande kvinnorättsrörelse i landet.

Den irakiska kvinnorättsaktivisten och Per Angerpristagaren Intisar Al-Amyal gästar Sverige 29 nov - 3 dec

Per Angerpristagaren Intisar Al-Amyal till Sverige

Den irakiska kvinnorättsaktivisten Intisar Al-Amyal tilldelades 2020 års Per Angerpris, regeringens pris för demokrati och mänskliga rättigheter. Pandemin gjorde det omöjligt för Intisar att besöka Sverige då, men under veckan 29 november - 3 december finns hon i Stockholm och tillgänglig för intervjuer.

Mäns våld mot kvinnor – ett akut globalt samhällsproblem

Mäns våld mot kvinnor – ett akut globalt samhällsproblem

Kvinnorättsorganisationen Kvinna till Kvinna vill med anledning av Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor den 25 november uppmärksamma frågan – som under pandemin blivit ännu mer kritisk. Även under en högtid som julen, när samhället också stänger ner, ökar risken för att kvinnor utsätts för våld.

Den palestinska aktivisten Hilda Issa affischerar i byn Bradalah på Västbanken

Ny rapport visar: Hot mot kvinnorättsförsvarare ökar och normaliseras

Hat, hot och fysiska trakasserier mot världens kvinnorättsförsvarare har blivit vardag. En ny rapport från Kvinna till Kvinna visar att 60 procent av kvinnorättsaktivisterna eller deras organisationer utsätts. Detta är en ökning med fem procent från 2018. Fler vittnar också om att de inte längre orkar bry sig om attackerna.

Utmana normerna!

Utmana normerna!

"Ekonomisk ojämställdhet är en av de viktigaste faktorerna bakom så vitt skilda utmaningar som genusbaserat våld och att kvinnor generellt är underrepresenterade i parlament och regeringar världen över. En kvinna utan egna medel att försörja sig och eventuella barn, har en högre tröskel för att lämna en våldsam partner. En kvinna utan ekonomiska medel har små möjligheter att delta i politiska förs

WHO-anställda måste lagföras för sextortion i Demokratiska Republiken Kongo

WHO-anställda måste lagföras för sextortion i Demokratiska Republiken Kongo

Det räcker inte med att anställda på WHO avskedas. Sverige med sin feministiska utrikespolitik och givare till WHO måste kräva att de ställs till svars för de korruptionsbrott och det genusbaserade våld de begått, skriver Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna i Omvärlden 11 oktober 2021. Läs hela texten här: https://omvarlden.se/opinion/debatt/who-anstallda-maste-lagforas-

Foto: Maja Brand

Julgåvorna som kan stoppa världens farligaste jultradition – mäns våld mot kvinnor

Idag utsätts var tredje kvinna i världen för våld eller övergrepp någon gång under sin livstid. Vid jul och andra högtider ökar våldet. För att öka medvetenheten om ämnet går nu kvinnorättsorganisationen Kvinna till Kvinna ut med julkampanjen “Stoppa världens farligaste jultradition – mäns våld mot kvinnor”. Även nya julgåvor lanseras där pengarna går till att hjälpa våldsutsatta kvinnor.

COP26: Att kvinnor drabbas hårdare av klimatkrisen måste upp på bordet

COP26: Att kvinnor drabbas hårdare av klimatkrisen måste upp på bordet

Allt hänger ihop. Vi kan inte prata klimatkris utan att prata om bina, om kärnkraften och kolet, om vattnet. Och vi kan heller inte prata om klimatkrisen utan att tänka på hur den påverkar pågående och kommande konflikter, eller hur den särskilt påverkar kvinnor.

Texas nya abortlag djupt kvinnofientlig

Texas nya abortlag djupt kvinnofientlig

En ny abortlag som förbjuder abort från 6:e veckan har klubbats i staten Texas. Våldtäkt eller incest spelar ingen roll, bara om kvinnans liv är i fara tillåts en abort. Detta är en djupt inhuman och kvinnofientlig lag som tar ifrån kvinnan hennes rätt att bestämma över sin egen kropp och ett hårt bakslag för kvinnor i USA som haft rätt till fri abort i 48 år.

Linde och Johansson, stå upp för Afghanistans kvinnorättsförsvarare!

Linde och Johansson, stå upp för Afghanistans kvinnorättsförsvarare!

Kanada och Tyskland ska inte stå ensamma i att erbjuda en fristad för hotade människo- och kvinnorättsförsvarare från Afghanistan. Vi uppmanar utrikesminister Ann Linde och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att snarast agera i linje med vår feministiska utrikespolitik. Vi skriver debatt i Altinget.se

Sveriges feministiska regering måste hjälpa Afghanistans kvinnorättsförsvarare!

Sveriges feministiska regering måste hjälpa Afghanistans kvinnorättsförsvarare!

För tre dagar sedan gick Kanadas regering ut och meddelade att de kommer att välkomna mer än 20 000 särskilt utsatta och hotade afghaner, såsom kvinnliga ledare och människorättsaktivister[1]. Nu hoppas vi att Sverige, med sin feministiska regering och feministiska utrikespolitik kommer att göra detsamma för att hjälpa kvinnorättsaktivister som fruktar att de kommer att mördas av talibanerna.

Visa mer

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.