Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Petra Tötterman Andorff, Hanna Andersson, Alexandra Pascalidou, Margot Wallström, Linnéa Claeson

Kvinna till Kvinna i Almedalen 2018

Kvinna till Kvinna bjuder in till ett flertal intressanta evenemang i Almedalen 2018. Seminarierna "Nationalismen och högerextremismens hot mot demokratin och jämställdheten i Sverige och Europa", samt "Sveriges feministiska utrikespolitik i EU och FN", ett samtal med Margot Wallström. Vi finns också i tältet på Cramérgatan ihop med Linnéa Claeson och Alexandra Pascalidou. Ses där!

Petra Tötterman Andorff är ny generalsekreterare för Kvinna till Kvinna. Foto: Viktor Gårdsäter

Petra Tötterman Andorff ny generalsekreterare för Kvinna till Kvinna

Petra Tötterman Andorff blir ny generalsekreterare för Kvinna till Kvinna. Hon har fungerat som tillförordnad generalsekreterare för organisationen sedan december 2017. Hon axlade rollen som biträdande generalsekreterare för Kvinna till Kvinna redan 2014 och var tidigare mångårig generalsekreterare för IKFF (Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet).

Linnéa Claeson, goodwill-ambassadör, med Luljeta Demolli, Nita Zogiani och Lavdi Zymberi från Kosovo Gender Studies Centre

Vi firar 25 år för kvinnors rättigheter

​Kvinna till Kvinna har i ett kvarts sekel arbetat för att kvinnor ska få makten över sina egna liv och slippa våld och utsatthet. För precis 25 år sedan, den 18 april 1993 skrev en grupp kvinnor ett upprop för att protestera mot de systematiska våldtäkter som drabbade kvinnor under Balkankrigen. Gensvaret blev enormt. Tiotusentals kvinnor över hela Sverige engagerade sig.

Uppropet #kvinnorsval går att underteckna mellan åttonde mars och valet den nionde september.

​Skriv på idag för den svenska jämställdheten – mot nationalismen

Idag på internationella kvinnodagen åttonde mars, lanserar Kvinna till Kvinna uppropet #kvinnorsval. Uppropet riktar sig till Sveriges nästa statsminister, med uppmaningen att inte samarbeta med nationalister, eftersom det skulle innebära ett långsiktigt hot mot den svenska jämställdheten.

Världens kvinnorättsförsvarare får allt svårare att uttrycka sina åsikter

​Allvarlig utveckling för världens kvinnorörelse

På internationella kvinnodagen, åttonde mars lanserar Kvinna till Kvinna den nya rapporten Så tystas en kvinnorörelse (Suffocating the movement – shrinking space for women´s rights) som visar på en allvarlig försämring för världens kvinnorättsförsvarare. Växande nationalism, fundamentalism och extremism gör att jämställdhet och kvinnors rättigheter ifrågasätts allt oftare, direkt eller indirekt.

Petra Tötterman Andorff, tf generalsekreterare, Kvinna till Kvinna, och Anna Tjäder, marknadsansvarig, Kvinna till Kvinna

​Tolv miljoner till arbetet för kvinnors rättigheter

Kvinna till Kvinna får utökat stöd av Postkodlotteriet. I går fick organisationen ta emot tolv miljoner kronor för det framtida arbetet med kvinnors rättigheter och att stoppa våld mot kvinnor. - Det här är två miljoner mer än vad vi hade hoppats på och vi är förstås väldigt glada, säger Petra Tötterman Andorff, tf generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.​

Margot Wallström samtalar med kvinnorättsförsvarare från Liberia, Serbien och Libanon

Margot Wallström om kvinnorättsförsvarares utsatthet

Hur är det att kämpa för kvinnors rättigheter i en värld där motståndet ökar? Välkommen till ett samtal 29 november på ABF Stockholm med utrikesminister Margot Wallström och kvinnorättsförsvarare från hela världen.

Linnéa Claeson, goodwillambassadör för Kvinna till Kvinna tipsar om jämställda julkappar

Linnéa Claesons julklappstips för en jämställd värld

​Kvinna till Kvinnas ambassadör Linnea Claeson tipsar om julgåvor för den som vill göra skillnad. Genom att stödja Kvinna till Kvinnas arbete är du med och bidrar till en jämställd värld. Du hjälper kvinnor i över 20 länder att få en tryggare framtid.

Utbildning av ledare inför starten av Systerskap.         Najla Ahmed, Kvinna till Kvinnas projektledare för Systerskap

Projekt Systerskap lyfter fram nyanlända tjejer

​Kvinna till Kvinna startar nu verksamhet i Sverige för nyanlända tjejer. Projektet Systerskap sker i studiecirkelform och gör det möjligt för tjejer som nyligen kommit till Sverige att engagera sig och förverkliga egna projekt och idéer. Jämställdhet och kvinnors rättigheter kommer att vara centrala delar i träffarna. Först ut är Göteborg där Systerskap drar igång inom några veckor.

Lena Ag tillträder posten som generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten 1 jan 2018

Lena Ag lämnar Kvinna till Kvinna för den nya Jämställdhetsmyndigheten

Lena Ag slutar som generalsekreterare för Kvinna till Kvinna efter tio år på posten. Hon har idag utnämnts till generaldirektör för den nya Jämställdhetsmyndigheten med säte i Göteborg. Lena Ag har under sin tid på Kvinna till Kvinna gjort organisationen känd för en större allmänhet och också på ett framgångsrikt sätt fört ut frågor om jämställdhet och kvinnors utsatthet i debatten.

Fanna Ndow Norrby ny ambassadör för Kvinna till Kvinna

​Kvinna till Kvinna är stolta över att kunna presentera vår nya goodwillambassadör, Fanna Ndow Norrby. Fanna är författare, journalist och opinionsbildare och har senast synts som programledare i SVT:s serie ”We can´t do it”. Hon driver också Instagramkontot @svartkvinna och podden ”Raseriet” som nu också utvecklas till en filmklubb.

Vi förväntar oss att regeringen snarast undertecknar konventionen, säger Lena Ag.

"En viktig signal". Lena Ag om fredspriset 2017

​- Det är en viktig signal att ICAN får Nobels fredspris 2017, säger Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag. Kärnvapen är det sista massförstörelsevapen som inte har förbjudits genom ett internationellt avtal. ICAN består av drygt 450 organisationer i 101 länder, och har arbetat hårt i flera år för att få fram ett FN-avtal som förbjuder kärnvapen.

Visa mer

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.