Gå direkt till innehåll
Vi förväntar oss att regeringen snarast undertecknar konventionen, säger Lena Ag.
Vi förväntar oss att regeringen snarast undertecknar konventionen, säger Lena Ag.

Pressmeddelande -

"En viktig signal". Lena Ag om fredspriset 2017

- Det är en viktig signal att ICAN får Nobels fredspris 2017, säger Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag. 

Kärnvapen är det sista massförstörelsevapen som inte har förbjudits genom ett internationellt avtal. ICAN (internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen) består av drygt 450 organisationer i 101 länder, och har arbetat hårt i flera år för att få fram ett FN-avtal som förbjuder kärnvapen. Avtalet blev verklighet i somras efter förhandlingar i FN och med stöd av en majoritet av världens länder. Avtalet finns nu klart och är öppet för underskrift. 

- Vi förväntar oss att regeringen snarast undertecknar konventionen och att Sverige genom riksdagen därefter med bred majoritet ratificerar konventionen som förbjuder kärnvapen, säger Lena Ag. 

- Något annat vore orimligt för ett land vars nedrustningsminister Alva Myrdal fick Nobels Fredspris 1982 för sitt outtröttliga, diplomatiska arbete för nedrustning av kärnvapen.

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.