Gå direkt till innehåll
Linnéa Claeson, goodwill-ambassadör, med Luljeta Demolli, Nita Zogiani och Lavdi Zymberi från Kosovo Gender Studies Centre
Linnéa Claeson, goodwill-ambassadör, med Luljeta Demolli, Nita Zogiani och Lavdi Zymberi från Kosovo Gender Studies Centre

Pressmeddelande -

Vi firar 25 år för kvinnors rättigheter

Kvinna till Kvinna har i ett kvarts sekel arbetat för att kvinnor ska få makten över sina egna liv och slippa våld och utsatthet. För precis 25 år sedan, den 18 april 1993 skrev en grupp kvinnor ett upprop på DN debatt för att protestera mot de avskyvärda och systematiska våldtäkter som drabbade kvinnor under Balkankrigen.

Gensvaret blev enormt. Tiotusentals kvinnor över hela Sverige engagerade sig för att vara andra kvinnors räddning från våld och diskriminering. Sedan dess har Kvinna till Kvinna vuxit från ett spontant initiativ till en global organisation med 100 anställda och verksamhet i 20 länder.

  • Våldtäkt i krig är sedan 2008 erkänt som ett internationellt krigsbrott. Det är ett stort framsteg, säger Kvinna till Kvinnas tillförordnade generalsekreterare Petra Tötterman Andorff.

Fortfarande sker dock svåra övergrepp på kvinnor i konfliktländer som Burma, Irak och Sydsudan. Kvinnor världen över drabbas av våld även i vardagen. En av tre kvinnor utsätts för våld under sin livstid, och varannan kvinna som dödas faller offer för partner eller familjevåld.

  • Kvinnor ska inte utsättas för våld för att de är just kvinnor. Det finns tyvärr mycket kvar för oss att göra, säger Petra Tötterman Andorff.

Kvinna till Kvinnas rapport från tidigare i år visar också att den globala trenden av minskande demokrati och yttrandefrihet slår extra hårt mot just de kvinnor som kräver sina rättigheter.

  • Så länge kvinnor inte kan känna sig säkra i sina egna hem, på sina arbetsplatser eller på gatan, så kommer vi att fortsätta kämpa för kvinnors rättigheter världen över, säger Petra Tötterman Andorff.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Presskontakt

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.