Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Kortlek ska väcka frågan om kvinnors ställning runt om i världen

    Kortlek ska väcka frågan om kvinnors ställning runt om i världen

    Tiden har stått stilla för kortleken. Genom historien har vanligtvis drottningen tillskrivits ett lägre värde än kungen. För att utmana den normen släpper kvinnorättsorganisationen Kvinna till Kvinna en limiterad kortlek vid namn “Be the change”, där drottningen har högre valör än kungen.

  • Det är för lätt och för billigt att våldta kvinnor i krig

    Det är för lätt och för billigt att våldta kvinnor i krig

    När kriget än en gång rasar i Europa används systematiska våldtäkter återigen som vapen. Trots alla löften från världens ledare saknas politisk vilja att stoppa våldet. Att attackera och våldta motståndarens kvinnor är för lätt och för billigt. Vi kräver därför ett stopp på våldet som drabbar världens kvinnor, skriver vi i GP tillsammans med 26 svenska kvinnorättsförsvarare.

  • Sudan får inte bli ännu en konflikt med omfattande sexuellt våld

    Sudan får inte bli ännu en konflikt med omfattande sexuellt våld

    Kvinna till Kvinna kan konstatera att rapporterna hittills om kvinnors situation och utsatthet i Sudan pekar i helt fel riktning. Varningsklockorna om att kvinnor blir föremål för sexuella övergrepp och därmed ett slagträ i konflikten finns redan. Genom tidiga ingripanden från till exempel FN, EU och Afrikanska Unionen finns det ännu tid att hejda utvecklingen.

  • Sverige kan pressa Världsbanken till att göra mer för jämställdheten

    Sverige kan pressa Världsbanken till att göra mer för jämställdheten

    Världsbanken är - som bekant - en av de absolut mäktigaste institutionerna inom internationellt utvecklingsarbete med stora summor pengar till sitt förfogande och makten att sätta ramar för utvecklingssamarbete. Mycket av det som Världsbanken och systerorganisationen IMF gör är dock direkt skadligt för kvinnors rättigheter. Debattartikel i Omvärlden.

  • Israel visar vad nationalism gör med demokrati och kvinnors rättigheter

    Israel visar vad nationalism gör med demokrati och kvinnors rättigheter

    Vad som inte är lika känt är att den israeliska regeringens nya så kallade reformpaket också skulle ge ökad makt åt Israels religiösa domstolar på bekostnad av kvinnors rättigheter. De religiösa domstolarna hanterar bland annat skilsmässor och är ofta konservativa i sina beslut. Risken är stor att mer makt till dem leder till ökad diskriminering av kvinnor.

  • Belma Becirbasic, Ines Latic, Emina Durmo och Bojana Mumin arbetar på Kvinna till Kvinnas kontor i Sarajevo, Bosnien-Hercegovina. Foto: Imrana Kapetanović

    Tolv miljoner från Postkodlotteriet för att stötta kvinnor i krig och konflikt

    Kvinna till Kvinna gläds åt ett fortsatt stöd från Postkodlotteriet. Vid den årliga utdelningen till förmånstagarna på tisdagskvällen fick organisationen ta emot tolv miljoner kronor. I en värld där arbetet för kvinnors rättigheter är tuffare än på länge är pengarna ytterst välkomna.

  • Internationella kvinnodagen: Försvara kvinnors rätt viktigare än någonsin

    Internationella kvinnodagen: Försvara kvinnors rätt viktigare än någonsin

    På internationella kvinnodagen skriver vi debatt i Aftonbladet. Vi konstatera att det tyvärr inte går framåt för jämställdheten i världen. Några av skälen är auktoritära regimer, pandemin, den ekonomiska krisen och konflikter som kriget i Ukraina där vidriga övergrepp sker mot kvinnor och flickor. Därför är stödet till de som står upp för kvinnors rättigheter viktigare än någonsin.
    https://www.

  • Möjligheterna för världens kvinnorättskämpar försämras

    Möjligheterna för världens kvinnorättskämpar försämras

    Möjligheterna för världens kvinnorättsförsvarare att påverka har minskat drastiskt, enligt kartläggningar från kvinnorättsorganisationen Kvinna till Kvinna. Minskat bistånd och demokratiskt utrymme gör att rättigheter som många tar för givet är i farozonen. Uppgifter som även stärks av bland annat FN och OECD.

  • Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff överraskas av Postkodlotteriet med beskedet att organisationen fått nästan tio miljoner för att utbilda kvinnor till förändringsaktörer i utsatta områden.

    Förortens kvinnor blir framtidens ledare

    Unga kvinnor med migrationsbakgrund som bor i Sveriges utsatta områden ska erbjudas en kvalificerad utbildning för att bli framtidens kvinnliga ledare. Organisationen Kvinna till Kvinna får närmare tio miljoner kronor från Postkodlotteriet för att skapa framtidens kvinnliga förändringsaktörer, som ska verka för en positiv samhällsutveckling i sina områden.

  • Öka satsningarna på kvinnor och flickor i Ukraina

    Öka satsningarna på kvinnor och flickor i Ukraina

    Ett år in i den storskaliga ryska invasionen av Ukraina syns inget slut på kriget. Däremot börjar omfattningen av de ryska truppernas brutala övergrepp på civilbefolkningen stå allt klarare. I områden som har varit ockuperade men sen befriats av Ukraina verkar det sexuella våldet mot kvinnor ha varit grymt och omfattande. Regeringen måste nu snabbt öka satsningarna på kvinnor i Ukraina.

  • Mindre bistånd till Palestina kräver mer politisk vilja

    Mindre bistånd till Palestina kräver mer politisk vilja

    Den nya israeliska regeringens extremnationalistiska politik lanseras samtidigt som Sveriges regering kraftigt drar ned på biståndet till Palestina. Just nu ser vi dessutom en förödande våldsspiral som riskerar att eskalera ytterligare. Nu behövs en stark svensk röst mer än någonsin, skriver vi tillsammans med fem andra organisationer i Altinget.

  • Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff medverkar på Folk och Försvar Rikskonferensen i Sälen 8 - 10 januari.

    Kvinnors perspektiv behövs på Folk och Försvars Rikskonferens

    Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff kommer att delta i Folk och Försvar Rikskonferensen 2023 i Sälen 8 – 10 januari, för att på plats för att bidra till att bredda perspektivet på säkerhet och möjliggöra att andra säkerhetsanalyser än de militära, kommer fram i debatten, som kvinnors perspektiv på trygghet och säkerhet.

Visa mer