Gå direkt till innehåll
I panelen deltar Carina Ohlsson (S), Karin Karlsbro (L): Irena Cvetkovic och Milica Mirazic. Moderator, Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna.
I panelen deltar Carina Ohlsson (S), Karin Karlsbro (L): Irena Cvetkovic och Milica Mirazic. Moderator, Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna.

Pressmeddelande -

​EU – försvarare av kvinnors rättigheter eller en bas för kvinnofientliga nationalister?

EU-valet närmar sig och unionen står den här gången inför utmaningar utan tidigare motstycke: Brexit, oförmågan till samsyn kring migrationen, men kanske framför allt att parlamentet har blivit ett forum för nationalister och populister att stärka sitt inflytande över EU:s gemensamma politik och lagstiftning.

Kommer EU i framtiden att vilja och kunna fortsätta att stötta arbetet för demokrati, öppenhet och jämställdhet i närområdet. Kan kvinnorättsförsvarare som jobbar i hård motvind på t ex Balkan räkna med EU även i framtiden?

Kvinna till Kvinna bjuder in till en angelägen diskussion på detta tema med kvinnorättsförsvarare från Balkan och svenska kandidater till EU-parlamentet, på Europahuset 22 februari. Möjligheter finns till separata intervjuer efteråt.

Fler intervjutillfällen: En delegation med Kvinna till Kvinnas alla 19 samarbetsorganisationer på Balkan finns i Sverige 18 till 22 februari. Här finns kvinnorättsförsvarare med färska erfarenheter av hur den ökande nationalismen och populismen på Balkan yttrar sig i hat, hot och trakasserier och begränsar deras rättighetsarbete.

Deltagare: Carina Ohlsson (S), Karin Karlsbro (L): Irena Cvetkovic, Coalition Margins Macedonia och Milica Mirazic, Reconstruction Women's Fund Serbia. Moderator, Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna.

Tid och plats:  Fre 22 feb kl 9 - 10. Frukost från 08.30 

Europahuset, Regeringsgatan 65 Stockholm

Ämnen


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihoodpriset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.