Gå direkt till innehåll
Elin Wägner (1882-1949) var en förgrundsgestalt i kampen för kvinnlig rösträtt i Sverige.
Elin Wägner (1882-1949) var en förgrundsgestalt i kampen för kvinnlig rösträtt i Sverige.

Pressmeddelande -

Utan kvinnorättskämpar inga rättigheter – kampanj lyfter historiska kvinnor inför 8 mars.

Idag startar Kvinna till Kvinnas kampanj inför internationella kvinnodagen 8 mars. Den sätter ljuset på det faktum att jämställdhet inte är en slump och att kvinnor världen över behöver fortsatt stöd för att kunna kräva sina rättigheter. Vi hyllar de historiska kvinnorättskämpar som banat vägen för de rättigheter kvinnor i Sverige och världen har idag, men lyfter också den hårda kamp som kvinnor måste fortsätta föra.

I år är det 100 år sedan allmän och kvinnlig rösträtt infördes i Sverige. Det hyfsat jämställda Sverige kan tacka bortåt två sekel av kvinnokamp för att vi är där vi är idag. De kvinnor som åtnjuter lika arvsrätt och fri abort står på axlarna av de historiska kvinnorättsförsvarare som hånades, hotades och förlöjligades när de outtröttligt drev sina frågor och aldrig gav upp.

Vi presenterar Kvinna till Kvinnas satsning inför internationella kvinnodagen ”Med dig kan kampen leva vidare” vid en digital pressträff 24 februari där goodwillambassadörerna Linnéa Claeson, Alexandra Pascalidou och Fanna Ndow Norrby medverkar.

- Med kampanjen vill vi lyfta fram kvinnorättskämpar genom tiderna både i Sverige och internationellt. Utan Fredrika Bremer, Elin Wägner och Shirley Chisholm hade kvinnor i världen inte haft de rättigheter de har idag, säger Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff.

    Men hur ser utvecklingen ut framåt, för de kvinnor som idag står på barrikaderna i sina länder och argumenterar för jämställd lagstiftning, lika rättigheter och möjligheter? I 40 länder är det fortfarande lagligt att misshandla sin fru. Varje år gifts 12 miljoner flickor bort i barnäktenskap. I över 100 länder finns lagar som hindrar kvinnor på arbetsmarknaden och globalt utsätts var tredje kvinna för våld eller övergrepp någon gång under sin livstid.

    Sedan ett decennium tillbaka kämpar den globala kvinnorörelsen också i motvind. Nya strävanden bemöts med smädelser som ”genusflum” av såväl auktoritära europeiska statsmän som av svenska partiledare. Det handlar mer sällan om att nå nya framgångar, utan kvinnor måste istället försvara sina uppnådda rättigheter varje dag. De senare åren har det som vi i Sverige ser som självklara rättigheter för kvinnor börjat ifrågasättas, som det nya, näst intill totala abortförbudet i vårt grannland Polen och abortbegränsningarna i USA.

    Samtidigt har kvinnorättsförsvarare också åstadkommit underverk. I Liberia och Azerbajdzjan finns det nu lagar mot våld i hemmet. I Jordanien har en misshandlad kvinna för första gången fått skadestånd och Palestina har förbjudit barnäktenskap.

    Kvinna till Kvinna har tagit fram en speciell produkt inför kampanjen. Den som köper Equality Small Bag bidrar med 125 kronor till kvinnor i världen som fortsätter kämpa för sina rättigheter.


    Equality Small Bag 225 kronor. 125 kronor går till Kvinna till Kvinnas arbete för kvinnors rättigheter. Producerad enligt FN:s Global Compacts principer. Mått: 22x14x6 cm. Material: Polyester.

    Digital pressträff inför kampanjen ”Med dig kan kampen leva vidare”

    Onsdagen 24 februari kl 13.30 – 14.15

    Medverkande: Linnéa Claeson, Fanna Ndow Norrby, Alexandra Pascalidou samt Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff. Anmälan senast tisdag 23 feb kl 17 till: anna-carin.hall@kvinnatillkvinna.se För mer information, kontakta Anna-Carin Hall, pressansvarig 0733-609125


    Ämnen

    Kategorier


    Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Idag är Kvinna till Kvinna en av världens främsta kvinnorättsorganisationer med över 130 partnerorganisationer i mer än 20 länder runt om i världen.

    Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krigs- och konfliktdrabbade områden på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihoodpriset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

    Kontakter

    Anna-Carin Hall

    Anna-Carin Hall

    Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

    Relaterade event

    En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

    Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.