Pressmeddelande -
Skrämmande hotbild mot världens kvinnorättsförsvarare
Handlingsutrymmet för de som försvarar kvinnors mänskliga rättigheter i världen krymper. Inför den internationella dagen för kvinnorättsförsvarare den 29 november – Femdefenders Day – presenterar Kvinna till Kvinna en ny granskning, som bygger på enkätsvar från 66 kvinnorättsförsvarare på Balkan, i Kaukasus och i Mellanöstern. Läget är mycket allvarligt:
Engagemanget för kvinnors rättigheter leder till att de kallas horor, landsförrädare och beskylls för att vara dåliga mödrar och kvinnor. De utsätts för grova hot, våldtäkter och utpressning. 55 procent har drabbats av hot på nätet. Sex av aktivisterna har överlevt mordförsök. 65 procent av dem som svarat på frågan om hur hoten och våldet påverkar dem lider av sömnlöshet och/eller depression.
– I Sverige engagerar flickors och kvinnors rättigheter många. Vi lider när vi ser dem som civila offer i krig, offer för trafficking, tvångsäktenskap och sexuellt våld. Men vem ska stå upp för flickor och kvinnor om de som går i främsta ledet hotas, tystas och dödas? säger Lena Ag, Kvinna till Kvinnas generalsekreterare.
Några teman provocerar mer än andra. Kampen för kvinnors rätt att slippa våld är den typ av engagemang som möter av mest hat, hot och våld.
”Våld och hot är ett redskap för att skrämma kvinnor till tystnad och att hålla dem som hotar makten tillbaka. Därför är kvinnorättsförsvarare så utsatta”, skriver Lena Ag och Alexandra Pascalidou i en debattartikel i Aftonbladet i dag.
Granskningen Femdefenders – näthat, gatuhat och världens modigaste kvinnor presenteras den 28 november på Medelhavsmuseet i Stockholm. Medverkar under seminariet gör utrikesminister Margot Wallström, kvinnorättsförsvarare från Armenien, Filipinerna och Albanien samt Asma Jahangir, en av 2014 års Right Livelihood-pristagare.
Presskontakt:
Emma Janke
emma.janke@kvinnatillkvinna.se
+46(0)73-360 91 25
+46(0)70-830 34 68
Foto: Kvinna till Kvinna/Alexandra Karlsdotter Stenström
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood-priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3