Pressmeddelande -
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter
Hur kan vi träna oss själva i att öka medvetenheten om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter? Hur kan vi bli mer politiskt aktiva och få våra röster hörda? Dessa frågor och många andra diskuteras livligt under ett seminarium om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, som Kvinna till Kvinna anordnar 4–5 maj i Sarajevo, Bosnien.
Sanning nu, Fred för alltid
Omkring 25 kvinnor från 14 olika partnerorganisationer i hela Bosnien och Hercegovina samlas för att diskutera kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter, dela med sig av berättelser och skapa dialog om hur man ska fortsätta att ingjuta kraft i kvinnorörelsen.
Seminariet inleds med en presentation av Mirsad Tokaca från forsknings- och dokumentationscentrumet i Sarajevo, som förfogar över en nationell Internetdatabas över avlidna och försvunna krigsoffer. En första viktig diskussion inleds utifrån slogan ”Sanning nu, Fred för alltid”. Diskussionen banar väg för ett veckoslut fullt av lärdomar och energiinjektioner för deltagarna, som också får chans att dela med sig av varandras erfarenheter.
Skapande av strategier
Dr. Nada Ler Sofronic, feministisk aktivist och reproduktiv hälsoforskare i Bosnien och Hercegovina, presenterar utmaningarna kring kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter i nuvarande nationella politiska sammanhang. Aborträttigheter, tillgång till hälsovård och skuldläggande rörande låga födelsetal är bara några av de frågor som kvinnor brottas med både i sina offentliga och privata liv. Genom att tala öppet om dessa ämnen och dela erfarenheter och lärdomar som uppmärksammats genom arbetet inom organisationerna, börjar deltagarna skapa strategier för hur man kan utbilda en bredare allmänhet i dessa frågor. Dessa första strategier är en utgångspunkt för att understödja Dr. Nada Ler Sofronics vädjan:
– Åtgärder måste vidtas, istället för att bara tala om skuld.
Sexualitet och sexuella rättigheter
Attityder kring sexualitet, sexuell frihet och könsrelationer diskuteras också öppenhjärtigt och livligt. Maja Mamula från organisationen Women’s Room i Zagreb och Maria Bergström från RFSU i Stockholm, leder varsin workshop om sexualitet och sexuella rättigheter. Maja presenterar forskning utförd på kvinnor i Kroatien om deras sexuella erfarenheter och åsikter.
Maria gör tillsammans med deltagarna en interaktiv ”heta stolen”-övning för att sätta igång en diskussion om attityder kring sex och sexualitet. Genom dessa öppna meningsutbyten, framkommer deltagarnas behov av en fortsatt diskussion om dessa ämnen, inte enbart dem emellan, utan även i offentliga forum och inom utbildningssystemet. En av deltagarna säger att workshopen inspirerar henne till att ifrågasätta sin egen attityd till sexualitet.
Styrka genom nätverket
I slutet av seminariet, känner sig deltagarna både trötta och energifyllda på samma gång. Trots tröttheten har de fått en ny drivkraft av helgen. Det har varit ett intensivt veckoslut, som inspirerat till många nya tankar och idéer om hur man ska fortsätta arbetet med kvinnorörelsen i Bosnien och Hercegovina.
Seminarierna har varit energikrävande för deltagarna. De har verkligen gett av sig själva i timslånga diskussioner och timmar av strategisk planering. Men samtidigt tycker många att det känns belönande och energigivande att få möjlighet att samlas, dela erfarenheter och dra nya lärdomar av en öppen dialog. Kontakter har skapats och flammat upp på nytt och alla deltagare känner att nätverket ger styrka genom de möjligheter som utvecklas när folk samlas.
Avslutningsvis kommenterar Nada Lers helgen:
– Resultatet av detta seminarium är att vi är mer utrustade med och fyllda av medvetenhet om att vi har kontroll över våra kroppar. Jag vill härmed gratulera alla organisationer och deltagare.
Stephanie Norander