Gå direkt till innehåll
Ny rapport visar på motståndet mot jämställdheten

Pressmeddelande -

Ny rapport visar på motståndet mot jämställdheten

Över hela världen sker just nu en backlash för jämställdheten. Ivern att bekämpa ”den farliga genusideologin” har lett till en ohelig allians mellan kristna ortodoxa, katoliker, islamister, nationalister och allmänt konservativa.

Idag måndag lanserar Kvinna till Kvinna i samarbete med EuroMed Rights rapporten ”The Fierce and the Furious, feminist insights into the anti-gender narratives and movement” Här har vi studerat hur motståndarna mot feminism och genus argumenterar och organiserar sig. 

Rapporten undersöker den allt starkare motviljan mot jämställdhet och HBTQ-rättigheter i Europa och länderna runt Medelhavet. Den granskar också de gemensamma strategier för att motarbeta feminism och begreppet genus som finns hos såväl regeringar som religiösa aktörer i vitt skilda länder.

Rapporten presenteras vid ett samtal mellan kvinnorättsaktivister från flera länder på Östasiatiska Muséet i Stockholm, onsdag 27 november kl 15.45 – 16.30. Se bifogad länk för rapporten. 

Deltagare:

Ayaz Shalal, Rasan Organisation, Iraq

Jacquline Pitanguy de Romani, CEPI Citizenship Studies Information Action, Brazil
Trimita Chakma, Asia Pacific Forum on Women, Law and Development (APWLD), Bangladesh (based in Thailand)
Zoya Rouhana, Kafa, Lebanon (tbc)

Annika Söder(S), kabinettsekreterare, Sverige

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna, Sverige

Detta event är inte öppet för allmänheten. Föranmälan för press krävs. Kontakta Anna-Carin Hall anna-carin.hall@kvinnatillkvinna.se 0733-609125

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihoodpriset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Presskontakt

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.