Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Margot Wallström på utställningen Pushing the limits

- Vi måste erkänna civilsamhällets kraft, säger Margot Wallström i samband med visningen av utställningen pushing the limits.

Inför översynen av EUs säkerhetsstrategi gav Kvinna till Kvinna EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström en visning av utställningen Pushing the Limits på Världskulturmuseet i Göteborg. I utställningen berättar unga aktivister från Abchazien, Georgien, Israel och Palestina om tjejers villkor och hur de vill förändra samhället.

Efteråt diskuterade Margot Wallström kvinnors roll i säkerhetspolitik och fredsarbete med Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag. Bland annat talade de om översynen av EUs säkerhetspolitiska strategi kan vara ett tillfälle att ta tillvara dessa aktivister, se dem och lyfta deras insatser:
- Att lämna ifrån sig makt är det ingen som gör frivilligt. Det är kontroversiellt när kvinnor kräver representation. EUs säkerhetspolitiska strategi har varit lite omodern. Den tar inte hänsyn till utveckling, jämställdhet, kvinnors roller, civilt försvar, naturkatastrofer eller civilsamhället. Vi måste erkänna civilsamhällets kraft. Vi behöver skapa forum för öppen debatt, säger Margot Wallström.

Nästa år är det val till EU-parlamentet. Förra valet röstade 37,9 % i Sverige. Margot Wallström understryker att det är vår skyldighet att ta vara på rätten att rösta och ta hand om det som aktivisterna i Pushing the Limits jobbar för.
- Många unga i konfliktområden kan inte röra sig fritt, någon annanbestämmer vad de ska se på TV. Och vi tycker oss ha råd att strunta i att rösta.

Utställningen Pushing the Limits visar på att makt över den egna kroppen spelar en stor roll för möjligheterna att kunna delta i samhället.
- Om man inte ens kan bestämma över sin egen kropp, ha rörelsefrihet, bestämma vem man ska gifta sig med, om och när man vill ha barn, hur ska man då kunna vara med och göra sin stämma hörd såväl inom sin egen familj som i övriga samhället? Om man vill vara lite spetsig skulle man kunna hävda att användandet av p-piller faktiskt är fredsskapande, eftersom det ger kvinnor större frihet att bestämma över sin kropp och därmed sitt liv. Dessvärre betraktar ofta makthavare frågor om sexuell- och reproduktiv hälsa som "under-bältet-frågor". De ser inte hur dessa rättigheter för kvinnor hänger ihop med det demokratiska deltagandet, säger Lena Ag.

Dessa perspektiv har sällan lyfts i traditionell säkerhetspolitisk debatt. Massvåldtäkter under krig uppmärksammades t.ex. offentligt först under Balkankrigen på 1990-talet. I dag vet vi att det sexualiserade våldet mot kvinnor historiskt sett varit en krigsföringsmetod.
- Kvinna till Kvinna ser massvåldtäkter som massförstörelsevapen. Det betyder att våld mot kvinnor också måste anses som ett hot mot internationell fred och säkerhet och därmed också ingå i de säkerhetspolitiska analyserna, säger Lena Ag.

- Det borde vara förbjudet att skicka internationella fredsbevarande trupper utan kvinnor. Hittills har bara en sådan insats letts av en kvinna. Rapporter visar att fler vågar berätta och rapportera om våldtäkter när det ingår kvinnor i trupperna. Det är så konkret. Det handlar om hur vi planerar insatser, säger Margot Wallström.

I mitten av september uppmanade EU:s utrikeskommissionär Benita Ferrero Waldner FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon, att sammankalla ett ministermöte 2010 för att se över implementeringen av säkerhetsrådets resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet.
- Vi har begärt ett ministermöte om kvinnors roll i säkerhetspolitiken. Vi kommer att bevaka hur genomslaget blir i översynen av den säkerhetspolitiska strategin. Den ligger ju sen också till grund för nationella handlingsplaner för säkerhetsrådets resolution 1325. Vi har bjudit in kvinnor för att diskutera. Det är tydligt att kvinnor definierar säkerhet på ett annat sätt, tillgång till rent vatten och utbildning är lika viktigt som försvar och skydd mot terrorism. Jag har vaknat upp när det gäller de här frågorna och jag ser att EU och FN kan göra mycket i dessa frågor, säger Margot Wallström.


Liv Fjellander

Ämnen

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.