Pressmeddelande -
Kvinnor kämpar mot trafficking i EU-favoriten Albanien
Albanien har på bara ett par decennier gjort resan från att vara en isolerad kommunistisk diktatur till att bli ett av de länder som ligger bäst till för inträde i EU. Villkoren för Albaniens kvinnor har förbättrats – åtminstone på papperet. Landet har skrivit under flera internationella konventioner för kvinnors rättigheter. Andelen kvinnor i parlamentet ligger numera på 21 procent – vilket är högre än t ex USA.
Men i vardagen är Albanien fortfarande i hög grad patriarkalt. Ett medeltida system med blodshämnd (Kanun) plågar vissa delar av landet och kvinnorna får dra ett tungt lass. Korruptionen är också ett stort hinder för en fungerande rättsstat, liksom angreppen på landets kvinnorättsförsvarare. Trafficking är och har varit ett mer omfattande problem i Albanien än i andra länder på Balkan.
Landet har heller inte haft någon försoningsprocess. Tusentals personer försvann under den hårda diktaturen och saknas fortfarande.
Tre av Albaniens mer framträdande kvinnorättsaktivister diskuterar vägen framåt för landets kvinnor, och hur det krympande utrymmet för att uttrycka åsikter drabbar de som står upp för kvinnors rättigheter.
- Brikena Puka vars organisation Vatra har arbetat mot trafficking i två decennier.
- Iris Luarasi från National Hotline for Women and Girls, en av pionjärerna i Albanien i arbetet mot våld mot kvinnor.
- Ines Leskaj, som leder AWEN (Albanian Women Empowerment Network) ett nätverk som samordnar och stödjer åtta av Albaniens kvinnorättsorganisationer.
Tid: Tisdag 25 september kl 16.00 – 17.00 Kaffe och kaka serveras från 15.30
Plats: Kvinna till Kvinna, Slakthusplan 3, T-bana Globen
För press finns möjligheter till enskilda intervjuer efter samtalet. Kontakta Anna-Carin Hall, pressansvarig 0733-609125
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3