Gå direkt till innehåll
KVINNA TILL KVINNA I ALMEDALEN 2015

Pressmeddelande -

KVINNA TILL KVINNA I ALMEDALEN 2015

Vi finns sedan många år på plats under Sveriges viktigaste politikvecka. 2015 hittar du oss på Sverige i Världen (Donnersgatan) där vi i samarbete med SIDA presenterar ett seminarium och en fotoutställning under temat feministisk utvecklingspolitik.

Tors 2 juli 14.00 – 14.45

Seminarium; En feministisk utvecklingspolitik i kriser

En feministisk utvecklingspolitik ska bidra till att skapa långsiktig utveckling med demokrati, mänskliga rättigheter och fattigdomsbekämpning som ledord. Men när kriser blossar upp, är risken stor att klyftan blir djup mellan den akuta nödhjälpen och det långsiktiga utvecklingsarbetet. Vi ser det tydligt just nu i konflikterna i Syrien och Irak, där kvinnorättsförsvarare för en ojämn kamp för att lindra den akuta nöden, samtidigt som deras arbete för kvinnors rättigheter ifrågasätts mer än någonsin.

Välkommen till ett samtal med utgångspunkt i Mellanöstern och arbetet för en utvecklingspolitik som fokuserar på demokratiutveckling och allas mänskliga rättigheter men samtidigt förmår lindra i krig och konflikter. Hur skapar vi en utvecklingspolitik som är lika flexibel som dagens konflikter är oförutsägbara?

Medverkande: Isabella Lövin, biståndsminister, Miljöpartiet; Karin Enström, utrikespolitisk talesperson, Moderaterna, Lena Ag, generalsekreterare, Kvinna till Kvinna; Dick Clomén, policyrådgivare, Svenska Röda Korset

Moderator: Bitte Hammargren, journalist och författare

Sö 28 juli – tors 2 juli

”Les Femmes” fotoutställning av Cato Lein som visar Kongos starka kvinnor

Mediebilden av krigets Kongo är ofta dyster och hopplös. Kvinnor utsätts för våldtäkt och diskriminering och får oftast rollen som namnlösa offer. Med utgångspunkt i bildspråket undersöks alternativa sätt att visa upp Kongos kvinnor som centrala aktörer att förändra Kongo till det bättre.

Vår fotoutställning invigs söndag 28 juni kl 14.00 och kan ses mellan 08.00-19.00 varje dag t om torsdag 2 juli.

Kvinna till kvinna medverkar också i flera andra seminarier under Almedalsveckan. Här är ett urval;

Generalsekreterare Lena Ag medverkar i Grant Thorntons seminarium, ”Vilka är styrelsens utmaningar idag som är avgörande imorgon?” Tis 30 juni 9.00-10.00, Wisby Strand.

Kommunikationschef Christina Hagner deltar i Svenska Afghanistankommitténs seminarium; ”Ingen fred utan kvinnor; fredsperspektiv från Afghanistan och Colombia” Tors 2 juli 08.30 – 10.00, Domkyrkan, och även i ett panelsamtal om feministisk utrikespolitik arrangerat av Utrikespolitiska föreningen. Tors 2 juli14.00-16.00 på Kinbergs plats 8.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.