Gå direkt till innehåll
Malin Brenk, Kvinna till Kvinna, deltar i Gender Election Observation Mission
Malin Brenk, Kvinna till Kvinna, deltar i Gender Election Observation Mission

Pressmeddelande -

Kvinna till Kvinna blir valobservatör i Nederländerna

Kvinna till Kvinna kommer att skicka en representant till den första delegationen valobservatörer någonsin som studerar ett europeiskt val ur ett genusperspektiv. Det är Gender Election Observation Mission (GEOM) som har utsett valet i Nederländerna 15 mars 2017 till pilotprojekt.

Ett team av 20 huvudsakligen kvinnliga observatörer från hela Europa deltar i observationen som pågår i Nederländerna mellan 5 och 15 Mars.

  • Vi känner oss hedrade över att få delta i den första genusanalysen av ett europeiskt val. Det är viktigt att få syn på brister vad gäller alla aspekter av kvinnors deltagande. Vi är inte på nåt sätt vaccinerade mot diskriminerande beteende bara för att vi tycker oss ha kommit långt med jämställdheten på vissa håll i Europa, säger Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag.

GEOM har tidigare studerat val i ett flertal utomeuropeiska länder som Marocko, Afghanistan och Sierra- Leone ur ett genusperspektiv, men det här blir alltså första gången inom EU. GEOM hoppas att också kunna undersöka de stundande valen i Frankrike och Tyskland på samma sätt.

Valobservatörerna ska bland annat studera lika möjligheter för kvinnor och män att rösta, bli valda och arbeta administrativt i valprocessen. Det handlar om andelen kvinnor och män på partiers listor och på valbar plats, om informationen till de röstberättigade varit jämställd och om könsfördelningen bland t ex röstmottagare och rösträknare.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.