Gå direkt till innehåll
San Yamin Aung, journalist och Thandar Oo, fredsförhandlare
San Yamin Aung, journalist och Thandar Oo, fredsförhandlare

Pressmeddelande -

INBJUDAN PRESSTRÄFF Möt två kvinnorätts- och fredsaktivister från Burma

Burmas befolkning har drabbats hårt av våld och förtryck under decennier av militärdiktatur och inbördeskrig. De väpnade konflikterna har pågått i över sextio år och brukar kallas världens längsta inbördeskrig. Efter ett historiskt regeringsskifte 2016 står landet inför den bästa möjligheten till demokratisering och fred på många decennier. Men utmaningarna är enorma.

Burma är unikt på många sätt och känt för sin starka kvinnliga ledare Aung San Suu Kyi, men hur ser situationen annars ut för Burmas kvinnor sett till säkerhet, inflytande, rättigheter och politisk representation?

En FN-rapport från april 2016 talar om problemen med nästan total straffrihet för den burmesiska militärens sexuella övergrepp mot kvinnor under konflikt. Vidare är sedvänjan att våldtäktsmän ska gifta sig med offret för att sona sitt brott, sk reparation marriages, utbredd.

Möt två aktörer från Burmas civilsamhälle som på olika sätt arbetar för mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter. De kan ge sin bild av vilka utmaningar framför allt landets kvinnor står inför och vad till exempel Sverige kan göra för att stödja en demokratisk, fredlig och jämställd utveckling i Burma.

San Yamin Aung är journalist med inriktning på politik och jämställdhetsfrågor på den oberoende tidningen Irrawaddy vars nätsida nyligen blev utsatt för en hackerattack där spåren pekade mot den burmesiska armén.

Thandar Oo leder ”New Generation” i delstaten Shan. Organisationen engagerar sig i att bygga en hållbar fred, där alla människor ska delta och få sina röster hörda. Thandar Oo är en av få kvinnor som aktivt deltar i den fredsprocess som nyligen startat i Burma. Samtidigt som Thandar Oo arbetar på en hög policynivå fortsätter hon att arbeta för att kvinnorna i byar och städer ska få kunskaper och möjligheter att påverka sin situation.

I samarbete med Svenska Burmakommittén och Svenska Freds.

Tid: Torsdag 19 maj 17.00 – 18.00

Plats: Palmesalen, ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

För mer information – kontakta Anna-Carin Hall

anna-carin.hall@kvinnatillkvinna.se

0733-609125

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.