Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Georgien - fortsatt sämst i Europa?

 Den första oktober går Georgien till parlamentsval. Med enbart 6,6 procent kvinnor är Georgien det land i Europa som har det minst jämställda parlamentet. Kvinnors politiska deltagande har dalat sedan 2006 enligt The Global Gender Gap Index. Nu finns förhoppningar att trenden ska vända. Kvinnoorganisationer i Georgien jobbar intensivt inför valet för att öka andelen kvinnor i parlamentet. De tror på en viss ökning.

Men de möter motstånd. Det georgiska samhället präglas av patriarkala normer, svågerpolitik och korruption. Diskrimineringen mot kvinnor är utbredd och genomsyrar hela samhället.

- Sverige som en av EU:s största bilaterala givare till Georgien har ett ansvar att sätta press på landets regering att öka andelen kvinnor i politiken. Utrikesminister Carl Bildts nära kontakter med president Saakasjvili borde underlätta detta, säger Lena Ag, generalsekreterare Kvinna till Kvinna.

Bildt besökte nyligen Georgien inför valet och träffade förutom presidenten företrädare för regeringen och oppositionen samt representanter från det civila samhället. Dock träffade han inga kvinnoorganisationer.

- Den låga andelen kvinnor i politiken gör att halva delen av det georgiska samhällets behov osynliggörs och nedprioriteras. Det blir en ond cirkel som spär på ojämställdheten, säger Lena Ag.

Samtidigt som fler kvinnor än män är högutbildade i Georgien förväntas kvinnor ta hand om hem och familj. Det begränsar inte bara deras möjlighet att göra karriär och delta i politiken utan är också en outnyttjad resurs för samhället. Arbetslösheten i Georgien är hög, en fjärdel av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. I vissa delar av landet praktiseras fortfarande den gamla traditionen av ”brudkidnappningar”. Det betyder att unga kvinnor kidnappas av män som vill gifta sig med dem. För att inte dra ”skam” över sin familj tvingas kvinnorna att gifta sig med sina kidnappare.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.