Gå direkt till innehåll
Fotoutställningen Les Femmes vidare till Borås

Pressmeddelande -

Fotoutställningen Les Femmes vidare till Borås

Tid: Invigning fredag 21 aug 12.00. Visas dygnet runt 21 aug – 21 september

Plats: Utställningsarenan ”Utblick”, utanför Kulturhuset i Borås

I snart 20 år har det pågått krig och väpnade konflikter i östra Demokratiska
republiken Kongo. Flera miljoner människor uppges ha dött. Våldtäkt används som ett vapen och våldet mot kvinnor är överlag mycket utbrett. Kvinnor har inte rätt att ärva och andelen kvinnor som tillåts vara med och fatta beslut är försvinnande liten. En kvinna ses av tradition som en ägodel till mannen.

Samtidigt finns i Kongo många kvinnor som ihärdigt kämpar för förändring. De utmanar traditioner och strukturer som diskriminerar kvinnor. De kämpar för rätten till sina egna kroppar, till utbildning och inflytande.

Kvinna till Kvinna har under många år ifrågasatt bilden av kvinnor som anonyma offer för krigets fasor, utan vare sig namn eller röst. Fotoutställningen ”Les Femmes”, som genomförts med stöd av Postkodlotteriet, visar istället kvinnor som centrala aktörer i kampen för att förändra Kongo till det bättre.

Cato Lein räknas till en av Sveriges främsta porträttfotografer. På uppdrag av Kvinna till Kvinna besökte han 2014 staden Uvira vid Tanganyikasjöns strand i östra Kongo. Med bild har han fångat kvinnornas kraft och vilja till förändring i vardagen.

I anslutning till fotoutställningen visas också Marika Griehsels Kvinnornas krig, en dokumentär kortfilm om sexuellt våld i krig. Den skildrar ett unikt möte mellan kvinnorättsaktivister från Balkan och Demokratiska Republiken Kongo. Filmen belyser det sexualiserade våldets förödande konsekvenser för de kvinnor som utsätts och för samhällen i stort.

Utställningen har tidigare visats i Gallerian i Stockholm och på NK-villan i Nyköping.

För mer information kontakta

Madelene Alwerholm, utställningsansvarig 0733-64 04 80

madelene.alwerholm@kvinnatillkvinna.se

Bilden: Kvinnorörelsen i Kongo har växt och blivit mer synlig under 2000-talets första decennium. Consolatrice Bukuru är en av många unga kvinnor som har valt att engagera sig.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.