Pressmeddelande -
Första besöket i Irak
I början av maj var Kvinna till Kvinnas två samordnare, Anna Lennarsdotter och Birgit Eriksson, i norra Irak. De besökte städerna Erbil och Sulemania i irakiska Kurdistan. Det var Kvinna till Kvinnas första besök i landet. Syftet med resan var att träffa kvinnoorganisationer på plats och för att se om det skulle vara möjligt att börja arbeta i området.
– Trots att vi inte varit i Irak förut har vi haft kontakt med ett antal kvinnoorganisationer i landet. Och trots att det är så svårt att resa inom landet har organisationer på olika orter kontakt med varandra och träffas om det går och bilda nätverk, säger Birgit Eriksson samordnare hos Kvinna till Kvinna.
Några dagar innan besöket i städerna Erbil och Sulemania stenades en kvinna till döds till följd av att det uppstått en romans mellan henne och en man från en annan folkgrupp. Kvinna till Kvinna deltog i ett möte med ett femtontal olika kvinnoorganisationer som diskuterade problemet med våld i hederns namn.
Mötesdeltagarna diskuterade olika strategier för att påverka hela samhället, från politiska ledare och myndigheter till religiösa ledare. Våld mot kvinnor är ett stort problem i Irak. Traditioner och religion samverkar på ett sätt som gör det svårt för kvinnor att åtnjuta sina mänskliga rättigheter. Även om lagstiftningen finns så är den i praktiken inte på kvinnornas sida, säger Birgit Eriksson.
Det finns många kvinnoorganisationer i Irak och det finns många problem för dem att arbeta med. Det handlar om brist på mänskliga rättigheter, tillgång till information, sjukvård och utbildning. Men det handlar också om så grundläggande behov som tillgång till el och vatten.
– Vi träffade många intressanta organisationer och vi tror att vi skulle kunna stödja dem i framtiden. En del av dem hade skyddat boende för kvinnor, en jobbade med kvinnor som sitter i fängelse och ett par av dem arbetar med sexualundervisning för tjejer i skolorna, berättar Birgit Eriksson.
Kvinna till Kvinna samarbetar redan idag med organisationer i Iraks grannländer och eftersom många av problemen för kvinnor är liknande i de olika länderna finns det mycket att vinna på att stödja kvinnoorganisationer även i Irak.
– Kvinnoorganisationerna vi träffade var alla mycket positiva till vår närvaro, många känner till Sverige. De vill gärna samarbeta med oss i framtiden. Många uttryckte att de var trötta på biståndsorganisationer som kommer på besök, bestämmer vad som ska göras och som sedan lämnar dem igen efter kort tid. De hoppas att vårt stöd skulle se annorlunda ut och vara mer långsiktigt, säger Birgit Eriksson.
Under Kvinna till Kvinnas besök i Irak var det relativt lugnt i området. Men någon dag efter inträffade ett par sprängdåd i Erbil och ett antal journalister sköts till döds i staden Kirkuk.
Anna Lennarsdotters och Birgit Erikssons bedömning är att det trots vissa oroligheter skulle fungera för Kvinna till Kvinna att arbeta i den norra delen av Irak. Kvinna till Kvinna börjar stödja två organisationer där redan i höst, dels ett skyddat boende för kvinnor och dels informationsverksamhet om rättigheter och hiv/aids samt arbete för att få in kvinnor i officiella beslutsprocesser.
– Självklart kommer vi att fortsätta att ha kontakt med fler organisationer än så och bjuda in dem till nätverksmöten och liknande aktiviteter, säger Birgit Eriksson.
Åsa Carlman