Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

FN fördömer sexualiserat våld i krig

I resolution 1820 kräver FN:s säkerhetsråd ett omedelbart slut på sexualiserat våld som ett vapen i konflikter.

Ett enhälligt säkerhetsråd antog den 19 juni en resolution som fördömer sexualiserat våld i väpnade konflikter. Säkerhetsrådet uppmanar alla parter i väpnade konflikter att omedelbart upphöra med alla former av sexuellt våld mot civila och öka skyddet för civila, i synnerhet kvinnor och barn, som riskerar att utsättas för det sexualiserade våldet. Rådet säger i ett uttalande att våldet mot kvinnor och barn i krig är så utbrett och systematiskt att det har nått anmärkningsvärda nivåer av brutalitet. Resolution 1820 slår fast att våldtäkt och andra former av sexualiserat våld i krig kan ses som krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och även som folkmord.

Redan i Romstadgan från 2002 slogs våldtäkt i krig för första gången fast som en krigsförbrytelse. Den låg till grund för etablerandet av den Internationella brottmålsdomstolen i Haag. I och med den nya resolutionen har synen på våldtäkt som vapen nu bekräftats i ytterligare ett led.
- Kvinna till Kvinna välkomnar säkerhetsrådets ställningstagande. Det är en viktig markering. Vi vill gå ett steg längre och menar att massvåltäkter är massförstörelse- vapen. Vilket betyder att våld mot kvinnor också måste anses som ett hot mot internationell fred- och säkerhet och därmed också ingå i de säkerhetspolitiska analyserna.

Resolution 1820 ger i uppdrag åt FN.s generalsekreterare Ban Ki-Moon att samla in fakta om hur sexuellt våld används i konflikter och utarbeta en handlingsplan för hur civila ska kunna skyddas mot övergrepp.

Anna Lithander

 

Ämnen

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.