Pressmeddelande -
Fler kvinnor för fred i Irak
I sommar är det lokalval i Irak. Trots att konstitutionen stipulerar att det ska vara 25 procent kvinnor i alla beslutsfattande församlingar i landet är det dåligt med kvinnors aktiva medverkan i politiken. Detta vill Baghdad Women's Association ändra på.
Det är idag få kvinnor som är aktiva inom de lokala församlingarna liksom i Iraks parlament. Detta trots att partierna enligt vallagen ska ha en fjärdedel kvinnor på sina listor och det faktum att kvinnor faktiskt utgör 60-65 procent av befolkningen.
- Det måste in fler kvinnor i politiken för att kvinnor har mycket att bidra med till samhället. Trots att kvinnor varit så utsatta i den pågående konflikten har de visat att de har mycket styrka och kunskap. Inte minst bevisas det genom alla kvinnoorganisationer som startat de senaste åren och som arbetar på trots stora svårigheter, säger Liza Nissan Hido, ledare för Baghdad Women's Association.
För att få fler kvinnor att vara aktiva i politiken i Irak ska Baghdad Women's Association (BWA) arbeta på flera sätt. De har sitt säte Baghdad-regionen som är indelad i nio stadsdelsområden med en beslutsfattande församling i varje. De ska koncentrera sig kring dessa nio distrikt. Till att börja med ska de stötta kvinnor så att dessa kan tänka sig att ställa upp som kandidater i valet. De ska ge kvinnorna utbildning både i retorik, kampanjarbete, att medverka i media och i kvinnors rättigheter.
- Vi har i vår organisation god kontakt med ledningen i distrikten i Bagdadområdet. Det ger oss kunskap och erfarenhet som vi kan förmedla till de kvinnor som vill ge sig in i politiken och ställa upp i valet, säger Liza Nissan Hido.
Parallellt med att arbetet för att få in nya kvinnor i politiken ska de också försöka nå de kvinnor som redan är invalda i beslutsfattande församlingar. Dessa ska ges kunskap om kvinnors situation i landet och om kvinnors rättigheter. Enligt BWA är det få av de kvinnor som sitter där som har kunskap om kvinnors villkor eller driver frågor om kvinnors rättigheter. Många har symboliskt satts upp på partiernas vallistor efter som lagen kräver det. Partierna sätter kvinnor där som inte har politisk erfarenhet eller förankring som till exempel släktingar till partiledaren eller andra män på höga positioner i samhället.
- Tyvärr fungerar det så att när det är så okunniga kvinnor som nomineras och väljs ger det en dålig bild av alla kvinnor. Och det i sin tur gör att många människor inte ser poängen med att kvinnor kommer in i församlingarna, förklarar Liza Nissan Hido.
Bristen på säkerhet för kvinnor generellt i Irak är det ett stort problem också när det gäller att vara aktiva i politik och samhälle. Aktivism såväl som kampanjarbete kräver att man rör sig bland människor och syns offentligt. Det skapar en utsatthet som få kvinnor kan ge sig in i. Patriarkala normer och fundamentalism styr över vad kvinnor får och inte får göra är ett stort hinder för kvinnor.
- Det vi kan göra är att stärka kvinnor till att ha god kontakt med sitt lokalsamhälle så att de verkligen driver de frågor som är viktiga för människor. På det sättet kan kvinnor verkligen spela en avgörande roll och få trovärdighet, säger Liza Nissan Hido.
BWA började sitt arbete 2004. De var ett antal kvinnor som samlades för att arbeta för fred, försoning och för att Irak ska vara ett land för alla etniciteter. Under 2006 inledde Kvinna till kvinna sitt samarbete med organisationen. BWA arrangerade då ett antal möten i olika delar av Bagdad dit de bjöd in kvinnor för att diskutera hur Irak ska kunna utvecklas i fredlig riktning. De som samlades var kvinnor av olika etnicitet och ur olika samhällsklasser. Målet var att plantera tankar om att fred är möjligt och at kvinnor kan göra mycket för att åstadkomma en positiv förändring av landet. Det skapar nu en grund för deras arbete med att få kvinnor att spela en roll i politiken. De ska nu inför valet arbeta för att få enskilda kvinnor att gå och rösta och att rösta på kvinnor.
- Vi tror att många kvinnor kommer att rösta. Vi är många organisationer i Irak som under flera år nu arbetat för att öka kvinnors kunskap om sina rättigheter och vi är övertygade om att det har gjort kvinnor medvetna om sitt ansvar att delta i politiken, berättar Liza Nissan Hido.
Åsa Carlman