Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

En av Bagdads värsta människohandlare gripen

Irakiska säkerhetsstyrkor har gripit Eman ”Dakhiliya”, en av Bagdads värsta människohandlare. Ett av Bagdads största kriminella sexslaverinätverk är därmed upplöst. Organisation of Women’s Freedom in Iraq, OFWI, har under lång tid kampanjat ihärdigt för hennes gripande. Det arbetet har slutligen burit frukt.

Eman kallades ”Dakhiliya” som betyder ”intern” och anspelar på inrikesministeriet. Smeknamnet fick hon eftersom polisen i området samarbetade med henne, de som inte gjorde det omplacerades. Emans medarbetare kidnappade flickor och kvinnor som tvingades arbeta på hennes bordeller. Kvinnor som hamnade i skuld till Eman på grund av till exempel drogmissbruk tvingades ibland betala av dessa genom att sälja sina organ. OFWI namngav Eman i en rapport redan 2010.

- Även om inte Eman är den enda människohandlaren i Bagdad ,betyder gripandet mycket. Hennes verksamhet växte eftersom hon utgick från de fattigaste områdena där många hemlösa unga kvinnor bor, ofta utan framtidshopp. De var lätta byten för Eman, säger Yanar Mohammed, ordförande för OFWI

Personalen på OFWI utsätts ofta för hot och situationen förvärrades efter en rapport som de publicerade 2010 som kartlägger bordeller och människohandlare, framförallt i Bagdad.

- Exemplet med Eman ”Dakhiliya” visar vilken central roll kvinnoorganisationer som OFWI spelar, inte bara för enskilda offer, utan för kampen mot korruption och organiserad brottslighet. Få vågar öppet utmana dessa kriminella gäng eftersom det ofta sker med livet som insats. Därför behöver de stöd och erkännande, säger Lena Ag, generalsekreterare Kvinna till Kvinna.

Människohandeln för sexuella ändamål är ett växande problem i Irak sedan USA:s invasion 2003. Det instabila säkerhetsläget, den ökade fattigdomen och en bristande gränskontroll skapar goda förutsättningar för människohandlarna. Enligt UNHCR är över 1,5 miljon människor internflyktingar, flyktingar och statslösa personer som saknar trygga levnadsförhållanden. Kvinnoorganisationer rapporterar om hur unga kvinnor kidnappas, försvinner, säljs av sina fattiga familjer eller luras med löften om en bättre framtid. Sexuellt våld är tabubelagt i Irak och kvinnor vågar inte berätta öppet om vad som har hänt dem, rädda för att bli utstötta från familjen och i värsta fall mördade. Det finns inga säkra siffror om omfattningen eftersom så få vågar eller kan träda fram och anmäla.

I våras antog regeringen en anti-traffickinglag efter flera års påtryckningar från kvinnorörelsen.

Läs mer på OFWI hemsida:

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.