Pressmeddelande -
115 miljoner kronor i nya stöd till arbetet för kvinnors rättigheter i Mellanöstern och Liberia
Kvinna till Kvinna fick i veckan besked om två större stöd om sammanlagt drygt 115 miljoner kronor som gör det möjligt för organisationen att utveckla arbetet för kvinnor i Mellanöstern och Liberia. Det är holländska UD och FN:s Peacebuilding Fund som beviljar pengarna.
Holländska UD skriver i beslutet att ”kvinnorättsorganisationer globalt är underfinansierade” och tilldelar därför Kvinna till Kvinna från januari 2021 och fem år framåt 10 900 000 Euro (111 miljoner kronor) inom sitt ramprojekt ”Power of Women”.
Pengarna ska gå till organisationens arbete med att stärka unga kvinnor ekonomiskt i Jordanien, Libanon, Palestina och Tunisien. Traditionella könsroller och tillgång till utbildning är två faktorer som utestänger unga kvinnor där från arbetsmarknaden.
- Tack vare stödet från holländska UD kommer vi för första gången att tillsammans med nationella medlemsorganisationer kunna öppna upp nya möjligheter för unga kvinnor i Mellanöstern att kräva sina ekonomiska rättigheter, säger Fabiene Arnould, Kvinna till Kvinnas kontorschef i Jerusalem.
Det andra stödet är på 495 000 USD (4,2 miljoner kronor) och kommer från FN:s Peacebuilding Fund. Det ska gå till arbetet med att stödja och skydda kvinnorätts- och HBTQI-aktivister i Liberia, bland annat genom att engagera lokala och religiösa ledare för att en skapa större förståelse.
- Med den här nya finansieringen kan vi, tillsammans med partners, ge mer stöd både till kvinnorättsförsvarare och till HBTQ-aktivister som jobbar i en väldigt utsatt miljö i Liberia, säger Kvinna till Kvinnas Afrikachef Malin Brenk.
Ämnen
Kategorier
Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihoodpriset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3