Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Utrikesdeklaration utan kvinnor

Carl Bildt har precis presenterat regeringens utrikespolitiska deklaration. I årets deklaration tonas kvinnors rättigheter och roll för fredlig utveckling ned jämfört med tidigare år.

Carl Bildt närmar sig slutet på sin andra mandatperiod som utrikesminister. Den utrikespolitiska deklaration som han presenterade i riksdagen idag kan bli hans sista.

Kvinna till Kvinna har under flera år granskat utrikesministern och funnit att kvinnors roll för fred och säkerhet ofta saknas i svensk utrikespolitik.

- Kvinna till Kvinna har följt Carl Bildt noga under åren och ofta tvingats konstatera att han sällan nämner hur grundläggande det är för fred och demokrati att kvinnor får vara med och utforma sina samhällen. Och att kvinnors mänskliga fri- och rättigheter respekteras, säger Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

- I år är det kanske mer aktuellt än någonsin. Kvinnors deltagande i kommande fredsförhandlingar om Syrien har varit på dagordningen inom FN och EU på ett tydligare sätt än tidigare. I fredsförhandlingar läggs grunden för ett framtida samhälle. Respekt för kvinnors mänskliga rättigheter, demokrati och hållbar fred förbättras om kvinnor och civilsamhället deltar vid förhandlingsbordet. Om detta säger Carl Bildt inte ett ord.

Kvinnors rättigheter tonas ned

Utrikesdeklarationen är grunden för Sveriges prioriteringar inom utrikespolitik och utvecklingsarbete. Hur mycket plats kvinnors rättigheter och jämställdhet får har varierat under åren. Carl Bildt har vissa år nöjt sig med att pliktskyldigt nämna FN:s resolution 1325 och 1820 om kvinnor, fred och säkerhet (2007, 2010, 2011). Andra år har Bildt tydligare lyft vikten av jämställdhet och kvinnors makt för demokrati och utveckling (2008, 2012). En marginell men viktig förbättring har skett över tid, med topp 2012 då kvinnors mänskliga rättigheter och kvinnors roll i utvecklingssamarbetet lyftes i flera paragrafer. I 2014 års deklaration tonas kvinnors rättigheter och deltagande för fred ned.

Bilder på Lena Ag samt vår verksamhet: http://kvinnatillkvinnafrontend.qbank.se/


Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.