Gå direkt till innehåll
Kvinna till Kvinnas upprop mot nationalism lämnas till de två statsministerkandidaterna.
Kvinna till Kvinnas upprop mot nationalism lämnas till de två statsministerkandidaterna.

Pressmeddelande -

Upprop mot nationalismen överlämnas till statsministerkandidaterna

Tisdag den 28 augusti överlämnar Kvinna till Kvinna sitt upprop mot nationalismen till jämställdhetsminister Lena Hallengren (S). Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff och goodwillambassadör Linnéa Claeson finns på plats utanför Rosenbad kl 14.00 för överlämningen. Uppropet #kvinnorsval ska vidarebefordras till Stefan Löfven och kräver att en framtida statsminister inte samarbetar med nationalister eftersom de utgör ett hot mot kvinnors rättigheter.

- Det finns ett parti i den svenska riksdagen som går till val på att begränsa aborträtten, det kan vi aldrig acceptera, säger Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff.

11438 personer har skrivit under uppropet som framhåller att jämställdheten i Sverige är resultatet av en lång kamp för kvinnors rättigheter och inte något nedärvt ”svenskt”.

- Vi har sett den här utvecklingen i flera år i de länder där vi jobbar, hur nationalismen vill pressa tillbaka kvinnor i traditionella könsroller och begränsa deras rätt till sin egen kropp, säger Petra Tötterman Andorff.

Uppropet har tidigare också överlämnats till moderaternas jämställdhetspolitiska talesperson Jessica Polfjärd för vidare befordran till Ulf Kristersson.

- En blivande statsminister måste ta vår varning på allvar. Att samarbeta med nationalister kommer att bli förödande för Sveriges kvinnor och jämställdheten, säger Petra Tötterman Andorff. 

Tid: Tisdag 28 aug 14.00

Plats: Rosenbadsparken

För mer info, kontakta Anna-Carin Hall, pressansvarig Kvinna till Kvinna 0733-609125

Ämnen


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Presskontakt

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

Relaterat material

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia, Rwanda och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihoodpriset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete.