Gå direkt till innehåll
Unikt teaterprojekt om sexuellt våld i Kongo

Pressmeddelande -

Unikt teaterprojekt om sexuellt våld i Kongo

Det utbredda våldet mot kvinnor i Demokratiska Republiken Kongo är inte bara en tragedi för den enskilt drabbade kvinnan. Det påverkar också ett helt samhälle, en hel nation.

Samtidigt pågår en kamp för att stoppa våldet. Kongos unga befolkning prövar olika metoder för att få igång en offentlig diskussion och teater har visat sig vara ett framgångsrikt verktyg.

Med stöd av Postkodlotteriet presenterar Kvinna till Kvinna och vår samarbetsorganisation CEDEJ i Kongo ett unikt teaterprojekt. Kvinna till Kvinna har samarbetat med CEDEJ sedan 2010 och stödjer bland annat projekt för ungdomars rätt att slippa sexuella trakasserier i skolor.

Föreställningen Les Femmes baseras på insamlade och nedskrivna verkliga berättelser som sedan tagit form i improvisationer. Föreställningen är resultatet av workshops med skådespelare på plats i Uvira i östra Kongo och i Stockholm, under ledning av regissörerna Susanna Forsberg och Anna Jakobsson.

Les Femmes framförs denna gång av skådespelare från Teater Tribunalens politiska scenkonstutbildning.Frånvarande – men högst närvarande – är de fyra unga skådespelare från Kongo som skulle varit med i föreställningen men inte fick visum till Sverige.

Les Femmes spelas tre gånger i Stockholm och Uppsala 20 – 22 april. Föreställning för press och speciellt inbjudna sker på Teater Tribunalen tisdag 21 april kl 19.00 med efterföljande panelsamtal. Mingel från kl 18.00.

Christian Sango från CEDEJ och Douce Namwezi Nibamba från den kongolesiska organisationen AFEM samt regissörer är tillgängliga för intervjuer efter föreställningen.

På scen: Maria Lindeberg, Moa Nilsson, Johanna Sandström och Helmi Tolonen. Föreställningens längd: 40 min. Hela programmet avslutas ca 20.30.

Meddela gärna ifall du tänker komma till Anna-Carin Hall, pressansvarig, 0733-60 91 25


CEDEJ-GL Cercle d’Echange pour le Développement des Jeunes dans la région des Grands Lacs, är en ungdomsorganisation som jobbar med demokrati- och rättighetsfrågor och riktar sig till ungdomar i östra Kongo och grannländerna i den så kallade Stora sjöregionen.

AFEM - Association des Femmes des Médias är en kvinnoorganisation som deltar i fredsförhandlingar och lyfter frågan om kvinnors rätt till deltagande genom radiosändningar i Syd-Kivu, östra DR Kongo.

Svenska PostkodLotteriet ger stöd till Kvinna till Kvinnas arbete i Kongo.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Presskontakt

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.