Gå direkt till innehåll
Unik rapport om kvinnors fredsarbete i Syrien

Pressmeddelande -

Unik rapport om kvinnors fredsarbete i Syrien

Inbjudan till Pressfrukost och presentation av ”Peacebuilding defines our future now”

Kriget i Syrien är inne på sitt femte år. Hälften av Syriens invånare är på flykt inom och utom landet och hundratusentals har dödats eller är försvunna.

Samtidigt arbetar kvinnorättsgrupper i Syrien dagligen under mycket svåra förhållanden för att hitta fredslösningar och  minska verkningarna av våldet.

”Peacebuilding defines our future now” är den enda rapporten hittills som kartlägger kvinnorättsgruppers fredsarbete inne i Syrien mitt under brinnande krig. Bakom studien står Kvinna till Kvinna tillsammans med syriska Badael Foundation.

Rapporten visar att kvinnorättsaktivister bland annat driver lokala kampanjer för att minska spridningen av handeldvapen och agerar för att motverka rekrytering av barnsoldater till Islamska Staten. De deltar också i direkt medling mellan stridande grupper.

Detta trots att fredsbyggande arbete i sig kan medföra livsfara för kvinnorna eftersom det ses som ett svek mot de som dödats, fängslats och deporterats till följd av kriget.

”Peacebuilding defines our future now” är ett unikt dokument som presenteras av Saba Nowzari, projektledare hos Kvinna till Kvinna, och Oula Ramadan, rapportförfattare och chef för Badael Foundation. Rapporten är på engelska och även presentationen hålls på engelska. Svensk sammanfattning finns bifogad detta pressmeddelande.

Bilden: Aleppos invånare flyr från en av regimens tunnbombsattacker. Foto Baraa Al-Halabi

Tid: Fredag 16 oktober 09.00

Plats: Summit meetings, Sveavägen 9-11, 2 tr

Frukost serveras från 08:30

För mer information och bakgrundsmaterial, kontakta

Anna-Carin Hall 0733-60 91 25

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood-priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Presskontakt

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.