Gå direkt till innehåll
Unga kvinnor spränger gränser

Pressmeddelande -

Unga kvinnor spränger gränser

Världens kvinnorättsförsvarare lever allt farligare. Mäns våld är ett av de största hoten mot kvinnors hälsa. Tilltagande nationalism och ett växande patriarkat gör att framför allt att unga kvinnor som står upp för fred och jämställdhet är extra utsatta. Normer som begränsar är att vara en duktig hemmafru, föda nationens barn, visa respekt för män och inte vara för frispråkig.

Varje år i slutet av november firar Kvinna till Kvinna världens modigaste kvinnor som vi kallar femdefenders på Internationella dagen för kvinnorättsförsvarare, 29 november. I en ny rapport Femdefenders – Om unga kvinnor som spränger gränser har vi frågat unga aktivister från Södra Kaukasus, Västra Balkan och Sve­rige om deras kamp för att synas och höras i sina sam­hällen. Rapporten utgår från deltagarna i Kvinna till Kvinnas utbildningsprogram Young Women´s Peace Academy (YWPA) som också har författat ett manifest – Young Women´s Peace Charter.

I rapporten vittnar 128 unga kvinnor om vilket motstånd de möter men också vad de vill kämpa för.

Hälften av de tillfrågade har utsatts för förtal, sexuella trakasserier, hot eller övergrepp på grund av sitt engagemang för kvinnors rättigheter. Fyra av fem ser kampen mot våld mot kvinnor som den absolut viktigaste jämställdhetsfrågan.

Rapporten presenteras vid ett seminarium 27 november där bland annat demokratiminister Alice Bah Kuhnke deltar tillsammans med årets Right Livelihood-pristagare Kasha Jacqueline Nabagesera, MR-aktivist från Uganda för hbtq-frågor och Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag. Medverkar gör också unga femdefenders från Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien och Hercegovina, Kosovo och Serbien. Moderator: Judith Kiros. Seminariet hålls på engelska.

Rapporten samt manifestet Young Women´s Peace Charter fås på begäran.

Tid: Fredag 27 november 9 – 10.30 Frukost från 8.30

Plats: Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2, Stockholm

Föranmälan för press krävs

OSA till Anna-Carin Hall, pressansvarig 0733-60 91 25

anna-carin.hall@kvinnatillkvinna.se

Bilden: Unga femdefenders deltar i Prideparaden i Malmö. Foto: Kvinna till Kvinna

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Presskontakt

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.