Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tre kvinnor. Tre krig. Tre kameror. Ny svensk dokumentär spelas in i Irak, Liberia och Abchazien

Just nu pågår inspelningen av en ny svensk dokumentärfilm om kvinnor i krig. I starka bilder, delvis filmade av kvinnorna själva, får vi följa deras kamp för att förbättra sina liv och samhällen. Prisbelönta Karin af Klintberg på Thelma/Louise TV är kreativ producent för filmen

Filmen väver samman berättelsen om tre olika kvinnor från tre olika krigszoner: Irak, Liberia och Abchazien. Kvinnornas förutsättningar är olika – men situationen densamma. Mot alla odds kämpar de mot våld, fattigdom och sexuellt förtryck.

Ett spännande nytt grepp är att kvinnorna själva dokumenterat sin situation med minivideokamera redan innan filmteamet kommit på plats.

”Kvinnornas eget hyperrealistiska material ger oss en unik inblick i krigets verklighet ur en kvinnas perspektiv. Det är så nära en fluga på väggen man kan komma i ett samhälle slutet för insyn”, säger filmens kreativa producent Karin af Klintberg.

Lanja i Irak har tröttnat på våldet mot kvinnor och startat en organisation för att stoppa spridningen av vapen. I en kåkstad i Liberia ger Nelly utsatta kvinnor skydd och chansen att själva tjäna egna pengar. I utbrytarrepubliken Abchazien i Kaukasus har Maia vigt sitt liv åt kvinnors rätt till sina egna kroppar och kämpar mot brudkidnappning och andra patriarkala seder.

Regissör för filmen är Nikolina Gillgren. Filmen beräknas vara klar i början av 2013 och produceras av Thelma/Louise TV i samarbete med organisationen Kvinna till Kvinna som en del av det EU-finansierade projektet Women and Conflict Resolution.

Karin af Klintberg, som belönades med både Stora Journalistpriset och en Guldbagge för dokumentären Ebbe the Movie, har tillsammans med Thelma/Louise TV tidigare gjort Värsta språket, Ebbe the Movie och Landet Brunsås. Andra projekt under produktion just nu är White Island, en dokumentär om den katastrofala Andrée-expeditionen, UR-serien Geografens testamente och tredje säsongen av Landet Brunsås, kallad Historieätarna.

För mer information, eller kontakt med filmteamet på plats i Abchazien, kontakta:

Johan Sandström, producent Thelma/Louise TV, 070 422 36 00,

johan.sandstrom@thelmalouise.se

Annika Flensburg, pressansvarig Kvinna till Kvinna, 073 360 91 25,

annika.flensburg@kvinnatillkvinna.se

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.