Gå direkt till innehåll
Maria Al Abdeh är chef för Women Now for Development
Maria Al Abdeh är chef för Women Now for Development

Pressmeddelande -

​Syriska flyktingar kräver att få vara delaktiga i EU:s migrationspolitik

Företrädare för syriska flyktingar kräver i ett öppet brev att EU snabbar upp asylprocesserna, garanterar utbildning och skolgång inom trettio dagar och tar emot långt fler syrier på flykt. Dessutom att EU ökar medvetenheten om det könsbaserade våld som främst kvinnor på flykt utsätts för.

På måndag 19 september samlas världens ledare i New York för FN:s toppmöte om den globala flyktingsituationen.

I ett öppet brev till EU:s utrikesminister Federica Mogherini riktar företrädare för syriska flyktingar nu skarp kritik mot toppmötet. Maria Al Abdeh från Kvinna till Kvinnas syriska samarbetsorganisation Women Now i Libanon är en av dem som protesterar mot att flyktingarna själva är helt utestängda från samtalen om flyktingkrisen. Det 22-sidiga slutdokument som har tagits fram inför mötet kallas av undertecknarna för ”ett skamligt misslyckande”.

– Om EU:s migrationspolitik ska ses som legitim och hållbar måste vi som berörs också ha möjlighet att påverka besluten som tas, säger Maria Al Abdeh, som kommer delta vid ett sidoarrangemang till toppmötet i New York för att föra fram syriska flyktingars perspektiv.

Tolv miljoner syrier är på flykt, varav sju miljoner inom landet. Det gör syrierna till världens just nu största flyktinggrupp. Enligt brevet har EU hittills bara tagit emot knappt åtta procent av dessa tolv miljoner. Undertecknarna menar att EU måste ha högre mål och ta emot minst tio procent (runt 1,2 miljoner) av den totala syriska flyktingpopulationen varje år.

Det öppna brevet poängterar att syriska flyktingar också behöver:

  • Säkra flyktvägar
  • Snabbare asylprocesser och kortare väntetid för familjeåterförening
  • Rådgivning och stöd kring könsbaserat våld
  • Trauma – och genusmedvetet mottagande
  • Möjlighet att gå i skolan och studera inom 30 dagar från ankomst till ett mottagarland

Maria Al Abdeh, Women Now, finns tillgänglig för kommentarer via mail och telefon, och på plats i New York från 19 september.

För mer information - kontakta Anna-Carin Hall, pressansvarig 0733-609125

anna-carin.hall@kvinnatillkvinna.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.