Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Striktare klädkoder för kvinnor upprör

Idag samlas aktivister i Iraks huvudstad Bagdad för att protestera mot striktare klädkoder för kvinnliga statsanställda. Kvinnoaktivister menar att klädkoderna är ännu ett sätt för myndigheterna att urholka kvinnors mänskliga rättigheter i landet.

I ett officiellt brev uppmanar ministern för kvinnofrågor Ibtihal al-Zaidi kvinnliga anställda att bära lämplig klädsel. Korta kjolar, tights, glänsande skjortor och genomskinliga klänningar undanbedes. Kvinnoaktivister befarar att ministerns luddiga formulering om lämplig klädsel öppnar dörren för slöjtvång eller mer konservativ klädsel.

- Klädkoderna sänder en oroväckande signal om utvecklingen i Irak. Kvinnors frihet begränsas alltmer. Ministern för kvinnofrågor borde ha betydligt viktigare frågor att fokusera på som till exempel änkornas situation, barnäktenskap och den utbredda diskrimineringen av kvinnor i familjen, i arbetslivet och i politiken, säger Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

Kvinnoaktivister som Kvinna till Kvinna samarbetar med deltar i dagens protester och har även uppvaktat parlamentariker.

Ministern för kvinnofrågor Ibtihal al-Zaidi är inte känd för att ta ställning för kvinnors mänskliga rättigheter. I en intervju sade hon nyligen att hon inte tror på jämställdhet mellan män och kvinnor. Hon hävdar att hon behöver sin mans godkännande i alla frågor eftersom hon är underställd honom.

För mer information och kontaktuppgifter till irakiska kvinnoaktivister:

Annika Flensburg, pressansvarig, Kvinna till Kvinna annika.flensburg@kvinnatillkvinna.se, 0733-609 125

 

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.