Gå direkt till innehåll
Blazhen Maleski, Reactor, Makedonien och Vera Móra, Ökotárs, Ungern.
Blazhen Maleski, Reactor, Makedonien och Vera Móra, Ökotárs, Ungern.

Pressmeddelande -

Så begränsas yttrandefriheten i EU-landet Ungern

Utrymmet för civilsamhället begränsas just nu i flera länder inom EU, såväl som i länder som står på tur att komma in i unionen. Ungern och Makedonien är två såna exempel. Vera Móra, miljöaktivist från ungerska Ökotárs är en av dem som sattes i arrest medan hennes dator beslagtogs och gicks igenom av myndigheterna. Nu kommer hon till Sverige för att rikta uppmärksamheten mot den alarmerande utvecklingen i landet.

I Ungern måste numera alla organisationer som mottar utländsk finansiering tala om det på hemsidor och i publikationer. Civilsamhällesorganisationer som arbetar med t ex miljö och jämställdhet har utsatts för nattliga razzior, smutskastningskampanjer och fråntagits sina organisationsnummer. Regeringen vill framställa det som att civilsamhällets organisationer är i händerna på den ungersk-amerikanske miljardären Georg Soros som via olika fonder stöttar civilsamhället i flera östeuropeiska länder.

I Ungern hotas inte bara de organisationer som arbetar med demokrati- och rättighetsfrågor, utan också humanitära organisationer som verkar för att stötta hemlösa, driva härbärgen och soppkök. Mönstret känns igen från t ex Ryssland. Men nu sker det i ett EU-land.

Makedonien är ett av EU:s fem kandidatländer. Reactor, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer som arbetar med att samla kontrollerad, underbyggd och relevanta data för politiska processer i Makedonien, har råkat illa ut. Organisationen har hängts ut av en regeringsvänlig internetportal och anklagats för att ta emot utländsk finansiering för regeringsfientliga syften. Reactor fanns också på den förra makedonska regeringens svarta lista.

Blazhen Maleski, researcher från Reactor är också på plats i Stockholm för att vittna om hur framför allt organisationens arbete för kvinnors rättigheter drabbas av det hårdnande klimatet i Makedonien.

Både Vera Móra och Blazhen Maleski finns tillgängliga i Stockholm för intervjuer fredag förmiddag 22 september. För mer information kontakta Anna-Carin Hall anna-carin.hall@kvinnatillkvinna.se  0733-609125

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.