Gå direkt till innehåll
Rollspel i skolorna ska bidra till fred och jämställdhet

Pressmeddelande -

Rollspel i skolorna ska bidra till fred och jämställdhet

Konflikter slår hårt mot både kvinnor och män. Ändå utesluts kvinnor ofta när det är dags att förhandla om fred. Forskning visar att freden blir mer hållbar om kvinnor får vara med förhandlingsbordet. Ändå sker detta alltför sällan.

För att ändra på de här attityderna har Kvinna till Kvinna skapat rollspelet ”Fred för alla” som är ett rollspel om fred och jämställdhet. Spelet är framtaget för ungdomar på högstadie- och gymnasienivå och utspelar sig på en fiktiv skola i ett framtida Sverige där en konflikt har blossat upp. Under spelets gång ska deltagarna förhandla och skapa fred mellan olika parter med skilda intressen.

”Med det här spelet hoppas vi att fler får upp ögonen för de orättvisor mellan kvinnor och män som finns, i samhället, i fredsförhandlingar och i klassrum runtom i Sverige. Det kommer att väcka frustration. Förhoppningsvis får fler en förståelse för varför jämställdhet i Sverige och runtom i världen är så viktigt”, säger Matilda Reiderstedt på Kvinna till Kvinna som varit med och tagit fram spelet ihop med Pedagogiskt Centrum för Utbildning och med finansiering av Arvsfonden.

Kvinna till Kvinna erbjuder spelet gratis till skolor i Stockholm, Uppsala och Göteborg. Två spelledare kommer till skolan och spelet tar cirka två timmar att genomföra.

”Det är intressant att känna hur makt missbrukas och att de med makten inte tar hänsyn till vad folket känner och tycker”, säger en elev iårskurs 1 på Mikael Elias Gymnasiet i Göteborg som har testspelat ”Fred för alla”.

För mer information, kontakta Matilda Reiderstedt på 070-658 98 33

Bilden: Matilda Reiderstedt på Kvinna till Kvinna har varit med och tagit fram rollspelet ”Fred för alla”. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.