Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Riksdagsseminarium 9 april: Hur kan Sverige stödja arbetet mot våld mot kvinnor i Irak och Jordanien?

Den 9 april är det på dagen elva år sedan Saddam Hussein störtades i Irak. Friheten som många väntat på har inte infriats. Oroväckande rapporter visar hur våldet mot kvinnor ökar samt hur deras frihet beskärs. Tillsammans med jordanska aktivister besöker irakiska kvinnor Sverige för att utbyta erfarenheter om hur våldet kan bekämpas och våldsutsatta få stöd.

Våld mot kvinnor drabbar kvinnor från alla samhällsklasser och i alla delar av världen. WHO berättar att 35 procent av världens kvinnor har utsatts för våld, ofta av en partner. En ny EU-studie visar på alarmerande höga siffror även för Sverige. Samtidigt kämpar många kvinnor mot detta våld och för kvinnors rättigheter. I konfliktdrabbade områden är kampen ofta både tung och farlig.

Vilken typ av stöd behöver kvinnorättsförsvarare i sin strävan efter jämlikhet och ett samhälle fritt från våld? Vilken roll har staten? Hur kan vi samarbeta internationellt?

Desirée Pethrus (KD) och Carina Hägg (S) bjuder in till ett seminarium och paneldiskussion om våld mot kvinnor med fokus på Irak och Jordanien. Moderator är Lena Ag, generalsekreterare på Kvinna till Kvinna.

I panelen sitter tre av sina länders främsta kvinnorättsförsvarare:

  • Yanar Mohammed, ordförande för Organisation for Women’s Freedom in Iraq.
  • Lanja Abdullah, journalist, ordförande för Warvin Foundation for Women’s Issues, irakiska Kurdistan.
  • Eva Abu Halaweh, människorättsjurist, ordförande för Mizan, Jordanien.


Tid och plats

Onsdagen 9 april kl 13.00-14.30.
Riksdagsgatan 2, rum RÖ2-10.
Seminariet hålls på engelska. 

Anmäl senast måndagen den 7 april till ali.kashefi@riksdagen.se eller annika.flensburg@kvinnatillkvinna.se

För frågor ring Annika Flensburg, pressansvarig på Kvinna till Kvinna: 073 360 91 25
Obs! Begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Välkommen!
Vi bjuder på kaffe och kaka.

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.