Gå direkt till innehåll
Douce Namwezi N’ibamba driver radiostationen Mama Radio i östra Kongo.
Douce Namwezi N’ibamba driver radiostationen Mama Radio i östra Kongo.

Pressmeddelande -

Radion blir kvinnornas röst i Kongo

Kvinnor från det våldtäktsdrabbade Kongo brukar i media porträtteras som svaga och offer, men ingenting kunde vara mer fel när det gäller journalisten Douce Namwezi N’ibamba från södra Kivuprovinsen i östra Kongo. Hon är vid knappa trettio års ålder chef för en radiostation med 23 anställda och även en veckotidning, ”Mama Voice Magazine”.

Douce började som radiojournalist när hon var bara 15 år och hennes framgång har gjort att amerikanska magasinet Marie Claire har skrivit om henne.

http://www.marieclaire.com/culture/news/a25433/all-female-mama-radio-congo/

Två miljoner lyssnar varje dag på Mama Radio, som Douce Namwezis kanal heter, när de har telefonväkterier om preventivmedel eller debattprogram om ifall kvinnor kan klä sig i byxor eller inte.

Douce Namwezi vill lyfta fram kvinnors rättigheter i medierna, men möter tufft motstånd i Demokratiska Republiken Kongo som enligt Reportrar Utan Gränser rankas som nummer 152 av 180 vad gäller pressfrihet.

Kvinna till Kvinna stödjer sedan 2012 organisationen AFEM (Association des Femmes des Mediás) som står bakom radiokanalen och tidningen där Douce arbetar.

Douce Namwezi kommer till Sverige i början av maj och är med på ett lunchsamtal fredag 5 maj som anordnas av Kvinna till Kvinna och Svenska Institutet. Det finns möjlighet att träffa henne för både kortare och längre intervjuer när hon är i Sverige.

Kontakta Anna-Carin Hall, pressansvarig 0733-60 91 25 anna-carin.hall@kvinnatillkvinna.se

Läs mer:

http://kvinnatillkvinna.se/blog/2015/06/02/vi-kan-inte-bara-vara-journalister-vi-maste-vara-aktivister/

http://www2.afemsk.org/en/

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Presskontakt

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.