Gå direkt till innehåll
Ny rapport inför EU-valet: Nationalismens Europa hotar kvinnors rättigheter

Pressmeddelande -

Ny rapport inför EU-valet: Nationalismens Europa hotar kvinnors rättigheter

Sverigedemokraterna vill profilera sig som ett parti för kvinnor. Samtidigt ser vi hur nationalistiska partier i Europa på punkt efter punkt hotar de fri- och rättigheter som kvinnor har kämpat för i decennier. En ny rapport av Kvinna till Kvinna och Expo granskar nationalismens konsekvenser.

– Vi ser med oro hur ett ökat inflytande från nationalistpartier som Sverigedemokraterna påverkar jämställdheten. Den europeiska nationalismen reducerar i grunden kvinnan till att vara hemma och sköta familjen. SD:s kvinnopolitiska förslag går i samma fotspår, säger Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

Rapporten visar bland annat hur nationalismen sätter sin prägel på Bosnien-Hercegovina, Kroatien och Serbien där kvinnor utsätts för påtryckningar att stanna hemma samtidigt som deras villkor på arbetsmarknaden försämras. Men rapporten gör även nedslag i flera Europeiska länder, däribland Sverige.

Det blir tydligt att Europas nationalister angriper de fri- och rättigheter som kvinnor har kämpat för i decennier. Det gäller till exempel aborträtten och möjligheten att verka på lika villkor på arbetsmarknaden. Kvinnorättsförsvarare i Europa upplever dessutom att motståndet mot deras arbete blir mer handgripligt i form av fysiskt våld, hatkampanjer och hot i sociala medier.

­– För nationalistpartier som SD har jämställdhet aldrig varit ett mål. Snarare betraktas feminism som ett hot som luckrar upp nationen, menar Daniel Poohl, vd Stiftelsen Expo.

Ladda ner granskningen: Folk, familj och fosterland - Nationalismens konsekvenser för jämställdhet


Kontakt:

Emma Janke, pressekreterare Kvinna Till Kvinna: 073 360 91 25.

David Lagerlöf, kommunikatör Stiftelsen Expo: 08 400 219 80.

Illustration: Malin Erixon

Ämnen

Kategorier


Kvinna till Kvinna stärker kvinnor i krig och konflikter för att kvinnors makt och inflytande ska öka. Kvinna till Kvinna samarbetar med kvinnoorganisationer på Balkan, i Mellanöstern, södra Kaukasien, Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Kvinna till Kvinna fick Right Livelihood priset 2002 för sitt framgångsrika stöd till kvinnors freds- och försoningsarbete. Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna pg 90 18 00 - 3

Kontakter

Anna-Carin Hall

Anna-Carin Hall

Presskontakt Pressansvarig 0733-609125

En av världens främsta kvinnorättsorganisationer

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter sedan 1993. För varje kvinnas rätt till en egen röst och en trygg framtid. Tillsammans med 150 partnerorganisationer arbetar vi på plats i områden drabbade av krig och konflikt för att uppnå hållbar fred genom att stärka kvinnors inflytande och makt. Tillsammans är vi förändringen.